Máte rádi levanduli? V Otovicích na Broumovsku vzniká farma s omamnou vůní fialových rostlin

3. duben 2022 07:55

V Otovicích na Náchodsku vzniká ojedinělá levandulová farma. Svou velikostí a druhovou rozmanitostí bude největší na Broumovsku. Základ tvoří na 300 sazenic, které se v těchto dnech pomalu probouzejí do jara. 

Čtěte také

„Tady mám růžovou levanduli, která je opravdu světlounce růžová a má trošku jemnější aroma než levandule, kterou lidé běžně znají. Momentálně jich mám asi jen 20 kusů, ale už jsem si udělala řízečky a budeme pokračovat dál v sázení,“ říká Alena Přibylová, která mne provází po svém království.

Jsme na místě, kde pomalu, ale jistě vzniká levandulová farma. Zatím se díváme, jak se blížíme k poli, na několik řádků levandule, byť už je tam několik stovek rostlin.

Pozemek je to však obrovský, bude tedy celý fialový? „Chceme, aby byl celý krásně fialový, má rozlohu zhruba 1,5 hektaru.

Přišli jsme blíž k záhonům, které přezimovaly. Proč se vlastně Alena Přibylová postila do tohoto dobrodružství? „Vlastně ze zoufalství, protože my jsme měli ovce, které když utekly, tak vždy všechno spásly. A když jsem čekala své druhé dítě, tak jsem nemohla nic moc dělat. Zjišťovala jsem, co bych mohla na našich pozemcích pěstovat nebo chovat.

„V jednom francouzském dokumentu jsem zaslechla, že ovce nemají rády levanduli.

Čtěte také

Co to znamená, starat se o tolik sazenic? Říkala jste, že jich máte dosud 300, ale další ještě přibydou. Teď jsou tu v řádcích. „Přišla jste zrovna v době, kdy začíná jarní sestřih levandulí. Momentálně to vypadá jako suché roští, ale když se podíváme blíž, rozhrneme trs, tak zjistíme, že nám začíná trošku zelenat. Jinak je poměrně suchá.

A Alena Přibylová bere do ruky zahradnické nůžky. „Udělám poměrně radikální řez, levanduli zastřihnu. Ta suchá levandule nevoní, ale ta čerstvější už začíná krásně vonět.

První kvítky levandule se na farmě v Otovicích na Broumovsku začnou objevovat v červnu. A květy na některých rostlinách budou k vidění až do zámrzu.

Spustit audio

Související