Nejen krásná, ale i užitečná. Levandule je voňavý zázrak ze Středomoří

Co se vám vybaví, když se řekne levandule? Zvláštně fialové lány ve francouzském kraji Provence nebo voňavý prádelník prababičky? Levandule je veskrze užitečná bylina, potěší zrak, čich, a dokonce i chuť a duši.

Z původního stanoviště v západním Středomoří se levandule rozšířila po celém území mediteránu. A od 16. století je její pěstování doložené i v Čechách. Dovezli ji sem nadšení šlechtičtí cestovatelé a levandule se dobře uchytila. Můžeme ji běžně pěstovat na zahrádkách, jen při mrazech se doporučuje porost zakrýt. Jako pokojovka vám bude dělat radost jen jednu sezónu.

Léčivka i kosmetická surovina

Levandule je nejen krásná, ale taky užitečná. Slouží jako léčivka, osvědčila se pro své klidnící účinky do náplní relaxačních polštářků a od dob antiky se používá jako přísada uklidňujících koupelí. Masáž levandulovým olejem zažene bolest hlavy nebo zmírní revmatické trápení.

Čtěte také

Její fialové kvítky najdeme i v čajových uklidňujících směsích. Kosmetický průmysl by za ni těžko hledal náhradu, příjemná vůně zahání šatní moly a v prádelníku našich prababiček nesměla chybět.

Levandule v kuchyni

V neposlední řadě levandule poslouží v kuchyni, a to nejen jako elegantní ozdoba. Podílí se na charakteristické vůni tzv. provensálského koření, může být přímo součástí pokrm. Její kvítky můžete dát třeba do palačinkového těsta, lístky vylepší chuť a aroma salátové zálivky, patří do čajových směsí a osvěžujících nápojů.

Levandulová limonáda

Není divu, že do levandule se zamilovala také Ing. Simona Břečková, která na své zahradě Anette v Klapém na Litoměřicku pořádá Levandulové dny. Můžete si odnést sazenice, různé levandulové suvenýry, ozdoby a taky můžete okusit levandulové palačinky nebo sušenky a zapít je levandulovou limonádou.

Levandulová limonáda

Příprava limonády není nijak složitá. V cukerném sirupu dva dny macerujete levandulové kvítky, pak přecedíte, chuť doladíte třeba citronovou šťávou. A estetickou třešinkou na této limonádě jsou kvítky levandule zamražené v kostkách ledu. Což je fígl, který můžete použít také pro jiné nápoje z jiných bylinek a jedlých květů.