Sirup z levandule
Vůně Francie, konkrétně Provence, modrofialové květy a také například ochrana před komáry nebo moly. I to je levandule lékařská.
Původem je z oblastí se středomořským klimatem. Daří se jí ovšem i u nás. Její využití je široké. Pomáhá při depresích, úzkostech a také například přispívá ke kvalitnímu spánku. A využít ji můžeme samozřejmě také v kuchyni. Zpestřit může například kávu nebo čokoládu. My pro vás v apetýtových receptech máme tip na Levandulový sirup.
Budete potřebovat:
- 3 citrony
- 1 kg krystal cukru
- 500 g levandulových větviček a květů
- 3 celé skořice
- 1 litr vody
Postup:
- Větve opláchneme a vložíme do hrnce s vodou.
- Přidáme nakrájený citron a skořici.
- Vaříme asi čtvrt hodiny.
- Poté necháme jeden odpočinout.
- Další den přivedeme směs opět k varu a přidáme cukr.
- Sirup by měl zhoustnout.
- Naplníme do lahviček nebo sklenic.
- Nezavařujeme.
- Sirup se hodí na bábovky nebo sušenky, případně do čaje.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://hradec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.