Malou vodní elektrárnu v Polici nad Metují pohání pitná voda. Nově má výkon 28 kW

15. červenec 2022 08:25

Vodovody a kanalizace Náchod spouští v Polici nad Metují provoz malé vodní elektrárny. Ta je mimořádná v tom, že ji pohání pitná voda. Je totiž napojená na vodárenskou soustavu z Polické křídové pánve do Pardubického kraje. Elektrárna na přivaděči pitné vody fungovala od konce osmdesátých let minulého století, po úpravách má teď ale víc než dvojnásobný výkon. Nově tak elektrárna vyrobí víc energie, než vodárny potřebují. 

V okrajové části Police nad Metují na Náchodsku přicházím k nenápadnému domku. Uvnitř je ukryta velmi moderní vodní elektrárna, napojená na přivaděč pitné vody. Jsem tu spolu s energetikem Vodovodů a kanalizací Náchod Petrem Brandou. „Půjdeme se podívat dovnitř. Pojďte dál. Zrovna tady máme techniky.

Čtěte také

„Teď právě pouštím přívodní vodu do turbíny generátoru,“ říká Jan Dítě.

„Generátor naskočil, došlo k synchronizaci se sítí a výkon stoupá.

Přešel jsem do strojovny, kde je elektrikář Jiří Čermák. A díváme se na displej ukazující, kolik elektřiny se v této chvíli vyrábí. „Teď to ukazuje 14,3 kilowattů, což je nominální výkon jedné turbíny. Máme možnost připojení i druhé turbíny, momentálně to běží ve zkušebním provozu. Takže zatím testujeme turbínu číslo jedna.

Čtěte také

Zatímco dřív měla malávodní elektrárna na přivaděči pitné vody výkon 11 kW, teď to při plném výkonu obou turbín bude 28 kW. „Část vyrobené elektřiny poslouží k čerpání vody dál směrem na Náchod a Hradec Králové. A část posíláme zpátky do sítě, kde získáme nějaké prostředky za vyrobenou elektřinu. Tedy vyděláme si.

VaK Náchod takto ušetří desítky tisíc korun měsíčně. A Petr Branda doplňuje, proč takových malých vodních elektráren není na přivaděči ve směru na Hradec Králové víc. „Na tomto místě je velký spád vody a ideální podmínky pro podobné zařízení, jinde ale takové průtoky nejsou a elektrárna by tam nefungovala."

Spustit audio

Související