Na vodní elektrárně Hučák v Hradci Králové končí první generální oprava v její stoleté historii

7. prosinec 2019 10:36

V závěru října byl znovu zaplaven vtok do elektrárny a postupně jsou zpátky do provozu uváděny tři Francisovy turbíny. Protože je celá elektrárna kulturní památkou, jedna z turbín bude i do budoucna vyrábět proud původním způsobem. Do útrob secesní budovy se budou moci návštěvníci podívat z kraje příštího roku. Na malou exkurzi vás zavedeme už teď. 

Rekonstrukce královéhradecké malé vodní elektrárny Labe (Hučák) se pomalu ale jistě blíží ke svému konci.

Na vodní elektrárně Hučák v Hradci Králové končí první generální oprava v její historii

„Ty práce nějakým způsobem navazují na sebe. Takže to zaplavení, které nastalo zhruba před měsícem, tak od té doby proběhly zkoušky soustrojí po mechanické stránce," popisuje pracovník elektrárny Jan Píša v jaké fázi se oprava nachází.
„Beton tady byl původní, to znamená od roku 1912, takže se na něm už projevil zub času. To se tedy opravilo. Jsou tady nové česnice. Poklady se bohužel žádné nenašly. Ty bychom museli hledat pod elektrárnou."

Přecházíme do strojovny elektrárny

Čtěte také

„Tady se nachází tři soustrojí, které se skládají z turbíny a generátoru. U modernizovaných soustrojí jsou generátory nově přemotány. Tak uvidíme, jestli vydrží také sto let, jako ty předešlé."

Jedna z turbín zůstala zachována ve své původní podobě.
„Jedno soustrojí je v původním stavu, což znamená, že veškeré řízení turbíny je postaru, je to muzejní kousek. Vidět je také řemenný pohon," dodává Jan Píša.

Návštěvníci by se do prostoru královéhradecké vodní elektrárny Hučák mohli podívat na počátku příštího roku.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související