V Hradci Králové mají Hučák a jsou na něj náležitě pyšní!

16. únor 2015

Malá elektrárna zvaná „Hučák" název dostala dle „hučavého jezu" na řece Labi. Je plně funkční a dost často mají možnost prohlídnout si její prostory zájemci. Vedlejší informační centrum nabízí nejen malým návštěvníkům, ale i dospělým interaktivní expozici obnovitelných zdrojů věnované výrobě elektrické energie včetně například modelu tornáda, modelu využití solární energie a modelu využití síly větru.

Návštěvníci také shlédnou velkoformátový film o vodních elektrárnách na řece Labi, film „Obnovitelné zdroje" a „100 let Šumavské energie", které se promítají na širokoúhlé plátno.

A právě filmem začala prohlídka, kterou absolvovala i redaktorka Lucie Valášková, elektrárnou přímo v centru Hradce Králové ji provedla Petra Burdová.

Historie vodní elektrárny Labe v Hradci Králové se odvíjí od okamžiku, kdy se radní města Hradec Králové rozhodli ochránit své obyvatele před častými povodněmi. Ty působily pravidelně řeky Labe a Orlice. Elektrárna s bohatou historií byla vybudována na labském „Hučavém" jezu, podle kterého také získala své jméno.

Elektrárna Hučák v Hradci Králové

Regulační práce na Labi byly zahájeny v roce 1907

Betonování základů elektrárny bylo zahájeno na jaře roku 1909, ještě tentýž rok proběhla montáž strojní technologie, pokládání kabelů a byla zahájena stavba trafostanice. Parní elektrárna byla vybavena dvěma kotli o výhřevné ploše 200 m2 a přetlaku 11,5 atmosféry.

Secesní charakter stavby, který navrhl prof. arch. František Sander, byl později doplněn časnou modernou, v jejímž stylu byly řešeny provozní budovy. Stavbu betonového mostu se segmentovým jezem v roce 1911 provedl ing. František Jirásek ve spolupráci s prof. arch. Sanderem.

Čtěte také


Zvětšit mapu

Dnes objekt elektrárny slouží jako příklad architektonického zvládnutí technického díla v období před první světovou válkou.

V současné době je ve společném objektu vodní elektrárny rozvodna 5 kV, 10 kV, 35 kV, transformátory a provozní dílna. Jez a jeho zařízení včetně mostu je ve správě Povodí Labe.

Labská elektrárna je chráněnou kulturní památkou a spolu s mostními objekty tvoří významnou součást městské památkové zóny.

Prohlídky malé vodní elektrárny se konají pravidelně každou sobotu a neděli ve 14 hodin v doprovodu průvodce. Ve dnech státních svátků začínají prohlídky také ve 14:00. V jiné dny jsou exkurze pouze na objednání.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio