V Hradci Králové vzniká nový přivaděč pitné vody. Co to bude znamenat pro odběratele?

27. duben 2022 08:14

Zhruba 170 tisíc lidí na Královéhradecku by v budoucnu mělo mít větší jistotu stabilních dodávek pitné vody. Zabránit případným výpadkům dodávek mají i dva nové projekty společnosti VaK Hradec Králové. Ta začala s výměnou vodovodního přivaděče na Nový Hradec Králové a s rozšiřováním kapacity velkého vodojemu v Bohuslavicích na Náchodsku. 

Detaily zjišťoval reportér Tomáš Lörincz. O co v jednotlivých stavbách konkrétně jde?

Čtěte také

Pokud jde o výměnu potrubí, které vede k vodojemu na Novém Hradci Králové, měnit se budou víc než dva kilometry starých, ještě původních litinových trubek. Kapacita zůstane v tomhle případě stejná, i nové potrubí bude mít průměr 60 centimetrů a mělo by kapacitně stačit, výrazně se ale sníži riziko poruchy. Původní potrubí je staré desítky let.

Tahle investice vyjde na skoro 140 miliónů korun a hotovo má být do příštího roku. A pokud jde o vodojem v Bohuslavicích, tam se dosavadní kapacita 1000 metrů krychlových navýší o dalších 500 kubíků vody, a to tak, že ke stávajícímu vodojemu přibude ještě nová komora právě s tímhle obsahem.

Čtěte také

Tady se počítá s dokončením v roce 2024 a s cenou přes 72 miliónů korun.

S výměnou vodovodního řadu se obvykle pojí i výkopové práce, tentokrát tedy prakticky v centru města Hradce Králové. Přinese to nějaká dopravní omezení?

Nějaká ano, ale podle samotné společnosti VAK Hradec Králové nikoli zásadní. Všechny silnice budou totiž dál průjezdné, jen v místě, kde se třeba bude zrovna pracovat, se budou muset řidiči na nějakou dobu smířit s kyvadlovým provozem.

Všechno je naplánováno tak, aby se žádná ulice v centru města nemusela zavírat.

Čtěte také

Jak to vlastně aktuálně vypadá s pitnou vodou pro Hradec Králové? Hrozí například v nejbližší době nějaké problémy, pokud by bylo znovu sucho?

Problémy by hrozit neměly, i tyhle akce, o kterých právě byla řeč, jsou spíš akcemi preventivními s významem do budoucna. Neřeší tedy žádný akutní problém, který by dodavatelé vody v Hradci Králové a okolí měli nebo v nejbližší době mohli mít.

Technický náměstek společnosti VAK Hradec Králové Pavel Loskot ale připomněl, že to nejsou jediné akce, které mají podpořit stabilitu dodávek vody, nedávno skončily práce na úpravně vody na Orlici, kde se zvedla kapacita ze 150 na 250 litrů na sekundu a chystají se i další podobné projekty.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související