Málokomu z nás se nejspíš poštěstí mít na dortu 102 svíček jako Marie Kuttelwascherová z Vrchlabí

30. prosinec 2023 13:10

Usměvavá, milá a plná energie. Právě taková je Marie Kuttelwascherová, které by nikdo nehádal 102 let. Bydlí ve Vrchlabí v jednom z nejstarších domů. Žije sama, ale její rodina se o ní stará a nedávno se stala prababičkou. Jak se v tomto neuvěřitelném věku cítí? To prozradila redaktorce Kateřině Kohoutové.

„Koukám, že nejsme první, kdo nese kytičku. Už tady nějaké máte,“ usmívá se místostarosta Vrchlabí Alfréd Plašil z Volby pro město. A hned se vítá s oslavenkyní. „Hlavně ať vám vydrží to zdraví. A tady máte ještě jedno přáníčko z města. Ať se vám hezky daří.

Čtěte také

Paní Marie Kuttelwascherová dostává dárky, květinu a dobroty. „A támhle si sedněte. Tady to je takové mé útočiště, usmívá se paní Marie a usedá do svého oblíbeného křesla.

Zde má kolem sebe všechny potřebné věci. „Mé brýle, telefonní seznam a mobil. A televizní program. Paní Marie je totiž velkým sportovním fanouškem. Zejména biatlonu a tenisu. „Na Michala Krčmáře koukám, ten mě moc baví. Syn mi zavolá, mami, už si zapni televizi, pojedou!

Paní Marie má dvě děti, pět vnoučat a konečně se dočkala prvního pravnoučátka. „On je tak roztomilý. Pořád se usmívá a na každého. Teď mu je sedm měsíců. A tak se už snaží zvedat nožičky a hlavu drží.

Marii Kuttelwascherové z Vrchlabí by nikdo opravdu nehádal 102 let

Dcera paní Marie, Hana Kaňovská, které je 76 let, žije sice v Německu, ale maminku má neustále pod dohledem. „Jsme stále v kontaktu. Telefonickém i přímém. Zařizujeme vše, co se dá. Za maminkou chodí každé ráno pečovatelská služba, aby na ni dohlédla a vykoupala ji.

„A co je tedy neuvěřitelné v jejím věku, jak ona ráda a dobře jí. Některé porce, co sní, jsou větší, než co sním já, směje se dcera Hana.

Chuť k jídlu tedy paní Marii Kuttelwascherové nechybí. A co má nejraději? „Svíčkovou. To si vážně pochutnám, usmívá se seniorka. A prozradila mi, že nejvíce se těší zase na příchod jara, aby mohla opět chodit na své oblíbené procházky po Vrchlabí.

Spustit audio

Související