Malá obec Brzice na Náchodsku přišla po třech letech kvůli silnému větru o další část svých lesů

13. únor 2020 13:42

V Česku pokračuje likvidace škod způsobených silným větrem. Platí to i v Královéhradeckém kraji. První obhlídky toho, co vichřice napáchala, mají za sebou i majitelé lesů. Třeba podle těch na Náchodsku jsou škody mnohem menší, než při posledních podobných událostech. Kvůli kůrovci je ale potřeba s odklízením polámaných a vyvrácených stromů pospíchat. 

Čtěte také

„Máme dole zhruba 200 metrů krychlových dřeva. Takže se dá v tuto chvíli říct, že co nedodělal kůrovec, tak dokončila aktuálně vichřice,“ říká nezávislý starosta Brzic Zdeněk Kudrnáč.

Poničených zhruba 200 kubíků dřeva nemusí na první pohled vypadat jako velké číslo, pro malou obec na Náchodsku je to ale další rána.

O zhruba šedesát procent svých lesů přišly Brzice kvůli silné bouři v polovině roku 2017, zbylý les loni z poloviny zničil kůrovec a další škody napáchala vichřice z kraje tohoto týdne.
„Zbylo nám asi patnáct procent původní výměry lesa.“

V Česku pokračuje likvidace škod způsobených silným větrem. Platí to i v Královéhradeckém kraji

Obec si už najala soukromníka, který poničené dřevo z lesa co nejrychleji odklidí.
„Pevně věřím, že to bude stačit. Protože samozřejmě bychom potřebovali to dřevo dostat z porostu co nejrychleji, uklidit ho a zpracovat. Ale na trhu není příliš mnoho firem, které by na to měly volné prostředky.“

Čtěte také

Stromy poničené po vichřici začínají likvidovat i Městské lesy Jaroměř. Podle jednatele Jaroslava Němce vítr poničil asi 800 kubíků, tedy mnohem méně, než před třemi lety.
„Čili ty aktuální škody nejsou tak veliké. Minule to bylo 68 tisíc kubíků. Tedy je to absolutně neporovnatelné. Teď je zhruba polovina stromů zlomená a půlka vývraty. Taková klasika, jak to bývá.“

Odklízení dřeva z lesa je podle Jaroslava Němce potřeba stihnout ideálně během několika týdnů.
„Co nejdřív, aby do konce března to bylo zpracováno a pryč. Je to vyloženě kvůli kůrovci. Aby to toho na jaře nenalétl tento škůdce.“

Ten v minulých dvou letech poškodil Městským lesům Jaroměř třicet tisíc kubíků porostů, škody se tak vyšplhaly na miliony korun.

Spustit audio

Související