Krátká bouře napáchala velké škody na celém Vrchlabsku. Kácela stromy a trhala střechy

11. únor 2020 09:10

Silný vítr, který se přehnal přes Krkonoše, zastavil většinu lanovek a vleků v lyžařských areálech. Někde dokonce museli spustit provozovatelé areálů náhradní zdroje. Odpoledne a v podvečer energetici opravovali desítky poruch na vysokém i nízkém napětí. Během dnešního dne budou pokračovat. Varování před silným větrem platí podle meteorologů i dnes.

„Bylo to opravdu krátké, taková pětiminutovka. Přišel opravdu velký vichr, skoro nám to otočilo kabinky kolem lana. Kroupy a blesky," popisuje Michaela Soyer z lyžařského areálu v Horním Vrchlabí krátkou bouřku, která se prohnala horami.

Čtěte také

Co bouřka způsobila?
„Výpadek elektrického proudu, takže nemůžeme jet s lanovkami a ničím," vysvětluje strojník lanovky Jiří Stejskal.

„K výpadku elektrické energie došlo ještě před samotnou bouřkou. Takže vlastně všichni lidé, když přišla ta krátká bouřka, byli už z lanovek pryč. Dokázali jsme je vytáhnout na dieselech, tedy lanovky se přepnou na dieselový motor a jsme schopni cestující vytáhnout nahoru," vysvětluje Michaela Soyer.

V době kdy bouře přišla, tak už na lanovce žádný lyžař nebyl.

Krátká bouře napáchala velké škody na celém Vrchlabsku

„Protože nám momentálně nejede přibližovací lanovka, tak svážíme lidi pomocí skibusů na parkoviště a do penzionů a hotelů," doplňuje Jiří Stejskal.

Čtěte také

Krátká bouře napáchala velké škody na celém Vrchlabsku. Silný vítr vyvracel stromy, jeden spadl na zaparkovaný automobil. Vichr uzavřel některé silnice a ulice. Hasiči také vyjížděli k několika poškozeným střechám.

„Tady je například vidět utržený kus střechy. Bylo to během minuty, ani ne. A hrozí, že to spadne a může to poškodit jak balkony, tak okna," ukazuje Iva Kubátová velký kus plechové střechy na jednom vrchlabském domě v ulici Na Bělidle, kterou vítr potrhal.

„Byl to strašný vítr, nebylo vůbec vidět na krok. A najednou rána jak z děla. A střecha se úplně srolovala," dodává Iva Kubátová.

Škody, které silný vítr na Vrchlabsku způsobil, zatím nebylo možné ještě celkově vyčíslit.

Spustit audio

Související