Novopacká Střední škola strojírenská a elektrotechnická získá ve Vrchlabí nové strojírenské centrum

1. prosinec 2019 09:26

Ve Vrchlabí vyroste do tří let nové strojírenské centrum. Současné dílny a zázemí, kam chodí žáci odborné školy a učiliště na praxi, jsou nevyhovující. Královéhradecký kraj má v plánu modernizaci současného zázemí a hlavně výstavbu nové budovy. V ní vzniknou například nové dílny. 

Projektem za desítky milionů korun chce hejtmanství zlepšit odborné technické vzdělávání na Vrchlabsku, kde působí několik významných a prosperujících strojírenských podniků.

Čtěte také

„Momentální situace je taková, že tamní prostředí odpovídá nějakému hlubokému 20. století," popisuje současný stav objektu, kde se dílny nachází místostarosta Vrchlabí Michal Vávra ze sdružení Zvon.

„Já jsem převzal tuto školu v loňském roce. A když jsem poznal, jaký je stav dílen, tak jsem podal návrh zřizovateli na kompletní modernizaci a přístavbu stávajícího objektu dílen. Protože stávající stav je rozhodně nevyhovující pro současné potřeby moderní výuky strojírenských předmětů," říká ředitel novopacké Střední školy strojírenské a elektronické Zbyněk Hruška.
„Výuka není školou řádně zabezpečena. Musíme žáky vyšších ročníků vysílat do firem."

Výstavba strojírenského centra má přijít na 41 milionů korun

„V současné době máme zpracovanou studii a chystáme další fáze projektové dokumentace. V příštím roce bychom rádi vysoutěžili dodavatele a zahájili stavbu," tvrdí náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, za hnutí Východočeši.

Učeň, střední odborné učiliště, řemeslo, (ilustrační foto)

Stávající objekt bude propojen spojovací chodbou s novou přístavbou. Ta bude dvoupodlažní s plochou střechou. Vzniknou čtyři nové dílny s navazujícím zázemím, jako jsou šatny, toalety, úklidová místnost, kancelář. V areálu je v plánu také parkoviště pro osobní auta a garáž pro školní mikrobus a cvičnou rolbu.

Čtěte také

„Potřebujeme nové prostory abychom tam mohli umístit všechny ročníky studentů a nebyli závislí jen na firmách," dodává ředitel školy Zbyněk Hruška.

Moderní zázemí pro žáky je podle místostarosty Michala Vávry velmi důležitá hlavně proto, aby po ukončení školy posílili řady firem.
„Jde o to, aby i ve Vrchlabí měli studenti skutečně možnost na moderní úrovni vystudovat a vyučit se. A také tady potom zůstat a pracovat."

Nové strojírenské centrum by mělo začít ve Vrchlabí fungovat v roce 2022.

Spustit audio

Související