VOŠ a SPŠ v Rychnově nad Kněžnou má nové prostory pro odbornou výuku za víc než 77 milionů

3. říjen 2019 09:23

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola v Rychnově nad Kněžnou má další nově opravený areál Na Jamách. Modernizace budovy odborného výcviku stála Královéhradecký kraj více než 77 milionů korun. V hale s dílnami se na své povolání budou připravovat hlavně učni automobilových oborů a také budoucí truhláři.

„Já vás vítám na naší nové dílně, která je věnována především zámečníkům," zahájila prohlídku zmodernizovaného areálu ředitelka školy Dana Havranová.

Zámečnická dílna byla kromě speciálního odhlučnění také vybavena několika novými stroji.

Čtěte také

„Přijdou sem kluci, kteří nevědí co je vrták, šroubovák, plech. Ani netuší co je kladívko, většinou. Takže se tady většinou seznámí v prvním ročníku s materiálem," vysvětluje zástupce ředitelky pro provoz a rozvoj školy František Bárta.
„A tady jak jsou vidět nové stroje, tak tam je pásová pila na materiál, který si musí nejdříve nařezat na menší kousky. Vedle je stojanová vrtačka, kterým si udělají díru do toho materiálu. Potom jdou na krásné nové ponky, kam se ještě dají svěráky, a dělají závity. To jsou takové první kroky, kde rozjíždějí budoucí řemeslo."

Tady se budou připravovat především studenti učňovských i maturitní oborů zaměřených na automobily a strojírenství, například opravář motorových vozidel, autoelektrikář, autoklempíř nebo autolakýrník.

Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola v Rychnově nad Kněžnou má další nově opravený areál Na Jamách

Nové zázemí má také truhlářská dílna, i když v posledních letech zájem o tento obor je podle ředitelky Dany Havranové velmi malý.
„Truhlářů máme bohužel teď jen devět v posledním ročníku. První a druhý ročník už jsme dva roky neotevřeli. Věříme, že se to nějakým způsobem zlomí, protože služby truhlářů jsou velmi důležité. Nemohou všichni skončit v automobilce. A snad i rodiče pochopí, že řemeslo má zlaté dno a tito lidé budou na trhu práce hrozně chybět."

Čtěte také

Dílny, ale své využití najdou, protože existuje spolupráce s rychnovskými základními školami.
„Protože oni nejsou tak vybaveni. A v rámci projektu spolupracujeme, oni sem chodí na své praktické vyučování a my se je snažíme získat potom i pro to řemeslo."

Řešením by do budoucna mohlo být využití dílen pro vzdělávání dospělých a rekvalifikace.

„Kde nám v tom ale trošku brání legislativa, protože jsou také bezpečnostní důvody, jsme škola, tak sem nemůžeme pustit každého. Ale do budoucna i stát musí pochopit, že celoživotní a střední vzdělávání se prostě propojí," dodává Dana Havranová.

Investice byla součástí státního a krajského projektu rozvoje průmyslové zóny Solnice - Kvasiny a první studenti školy začnou nově opravené dílny, školící centrum i zázemí se šatnami a jídelnou využívat od příštího týdne.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související