V Královéhradeckém kraji vyhlásil ČEZ kvůli větru a popadaným stromům kalamitní stav

10. únor 2020 15:32

Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila k dnešním 13:00 ve všech okresech Královéhradeckého kraje kvůli silnému větru a velkému množství poruch kalamitní stav. Poruchy způsobily pády stromů a větví do vedení. Bez elektřiny se v kraji ocitlo téměř 60 000 domácností. Uvedla to mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. 

Čtěte také

Energetici v Královéhradeckém kraji evidovali okolo 15:00 hodiny na 50 poruch na vedení vysokého napětí.

„Nejpostiženějšími oblastmi jsou Trutnovsko, Náchodsko, Vrchlabí, podhůří Krkonoš, Jaroměřsko a Hradecko," uvedla Šárka Lapáčková Beránková. Situace s poruchami se podle ní v regionu výrazně zhoršila po 12:00. Silný vítr v poryvech také podle energetiků shazoval vodiče ze sloupů.

Po poledni se částí Královéhradeckého kraje přehnala další vlna silného větru. Poryvy kácely stromy a lámaly větve. Hasiči od 12:00 do 15:00 evidovali více než 270 událostí, většinou šlo o odstraňování popadaných větví a stromů na silnice.

Na několika železničních tratích byla přerušena doprava

Před 13:00 popadané větve a stromy zastavily vlaky například na trati 040 mezi Chlumcem nad Cidlinou a Trutnovem, a to v úsecích Martinice - Kunčice nad Labem a Smidary - Ostroměř.

Provoz byl dočasně přerušen také na trati 044 mezi Vrchlabím a Kunčicemi nad Labem, na trati 047 Teplice nad Metují - Adršpach a ve 13:30 i na trati 031 Pardubice - Jaroměř v úseku Smiřice - Předměřice nad Labem, uvedly České dráhy. Výluky by měly trvat většinou jednu až tři hodiny.

„Žádné zranění v souvislosti s větrem nemáme hlášené. V současné době nejvíce zasahujeme na Náchodsku, Jičínsku a Trutnovsku. Přijímáme stále další hovory o událostech. Drtivá většina jsou popadané stromy, pomáháme také při zajišťování uvolněných částí střech," uvedla v 15:00 mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Již dopoledne ČEZ vyhlásil kalamitní stav v několika krajích. Například v Plzeňském kraji bylo po poledni bez proudu 55.000 odběrných míst. Ke 13:00 začal platit kalamtiní stav také v Libereckém kraji a Ústeckém kraji.

autor: baj | zdroje: ČTK , Český rozhlas Pardubice
Spustit audio