Vrchlabí se od poloviny března dočká filmových premiér. Přichází změna v podobě digitálního kina

19. leden 2020 09:51

Vrchlabí bude mít od poloviny března digitální kino. Městu se podařilo získat dotaci ze Státního fondu kinematografie. Dva roky se v sále kulturního domu promítají různé, především starší filmy. 

Na nejnovější premiéry si ale lidé musí počkat i několik měsíců. Proto spousta milovníků filmů jezdí do okolních měst.

Čtěte také

„Hradec Králové, Liberec nebo Mladá Boleslav. Jak kdy," vyjmenovává mladá maminka Gabriela z Vrchlabí, kam jezdí na filmové premiéry.

Pravda, je to daleko, ale ve svém rodném městě se premiér filmů dočká až za několik měsíců.

„Dva roky jsme lidem nabízeli různé festivalové a artové filmy. Bohužel to byly snímky staršího data, protože na jiné jsme dosáhnout nemohli. Máme k dispozici pouze formáty DVD, mp4 či Blu-ray. Nic jiného. To znamená, že můžete zapomenout na všechny digitální formáty. Na těch jsou však bohužel nové tituly a filmy, o kterých se mluví," vysvětluje ředitel Kulturního domu Střelnice ve Vrchlabí Vladimír Jindra.

V kině

Premiéry největších filmových novinek se tak ve Vrchlabí promítaly podstatně později než jinde.
„Nemohli jsme mít nic z toho, co za posledního půl roku mávalo světem. Dobře by se to dalo ukázat například na filmu Bohemian Rhapsody, který jsme mohli pouštět až půl roku potom, co snímek proběhl ve všech digitálních kinech."

To se ale teď díky digitalizaci změní

„Bylo by to samozřejmě lepší, kdybychom měli premiéry filmů blíž," usmívá se Gabriela.

Čtěte také

Podařilo se získat dotaci ze Státního fondu kinematografie a to ve výši 800 tisíc korun. Necelého půl milionu korun darovalo město a přispěli i sami místní.

„Soukromí dárci nám poskytli dalších 100 tisíc jako dar vrchlabské kultuře. A tím jsme se dostali na milion a půl," dodává Vladimír Jindra.

Nová technologie by se měla začít instalovat v březnu. A už v jeho polovině by mělo začít digitální kino ve Vrchlabí fungovat.

Spustit audio

Související