Vrchlabí bude mít své divadlo. Za zhruba 40 milionů korun vznikne přestavbou bývalého kina

6. prosinec 2018

Objekt bývalého kina ve Vrchlabí je v poměrně zachovalém stavu. Změny přestavby na divadlo se budou týkat hlavně úprav interiéru a nákupu vybavení a techniky. Většina dobových prvků jako třeba značení sedadel, lóže nebo bar zůstanou zachovány. V prvním patře vznikne galerie věnovaná hraběti Morzinovi, hudebnímu skladateli Antoniu Vivaldimu a malý koncertní sál. 

Klasické městské kino je nejspíš minulostí. Budovy chátrají a města marně shánějí peníze

Diváci v kině

Vrchlabí a Hostinné spojuje společný problém. Obě města kdysi měla oblíbená fungující kina. Ale to už je minulost. Nyní objekty chátrají a města se snaží sehnat peníze na využití a hlavně záchranu budov.

S přestavbou kina chce vedení města začít v tomto volebním období.

„Celé přízemí je už dnes naprosto dokonale bezbariérové," říká Vladimír Jindra, ředitel kulturního domu Střelnice, s kterým jsme se ocitli v předsálí bývalého kina. Prostor vypadá, že je už hodně poznamenán časem.

„Už se tady nic neděje v podstatě 10 let. Je samozřejmě nesmírně dobré, že se město stará o ten základní provoz. To znamená, že funguje elektřina, v létě se budova větrá a chodí se sem kontrolovat stav," říká Vladimír Jindra.

Vcházíme do hlavního sálu. Když se rozhlédneme, tak jde opravdu o velký prostor. Na první pohled zaujmou staré, kožené sedačky.
„Je zapotřebí tento prostor zmodernizovat, aby byl současný a pohodlný. Ale zároveň s velikým akcentem na to, aby se zachovalo všechno původní, co se zachovat dá. Ve stěnách jsou zabudovaná taková přístavková sezení, která jsou naprosto kouzelná."

V kině také zůstává zachována spousta techniky. Ta i v nově opraveném objektu najde své místo.

Objekt bývalého kina ve Vrchlabí se po přestavbě změní na divadlo

„Naší základní snahou je, neodvézt a neodstranit nic, co by nás potom třeba za 10 let mrzelo, že už to tady nemáme," vysvětluje Vladimír Jindra.

Podle vrchlabského starosty Jana Sobotky ze sdružení Zvon je důležité, aby mělo Vrchlabí své divadlo. Kulturní dům Střelnice je totiž pro mnohá představení nedostačující: „Střelnice má prostě určitá omezení jak v hledišti, tak samozřejmě i na jevišti."

Celkové náklady na opravu bývalého kina ve Vrchlabí a přestavbu na divadlo, by se měly pohybovat kolem 40 milionů korun.

Spustit audio

Související