Nová lávka přes Labe naproti bývalému vrchlabskému kinu už měla stát, ale nestojí. Proč?

5. prosinec 2018 09:27

Nová lávka přes Labe u bývalého kina ve Vrchlabí měla řeku překlenout koncem listopadu. Původní lávku město kvůli jejímu havarijnímu stavu nechalo uzavřít a následně odstranit. Nová ale nad Labem stále není. Je sice vyrobena, ale práce nabraly zpoždění.

Město muselo dvakrát vypsat výběrové řízení na dodavatele zakázky. Nyní zbývá ještě zpět napojit veškerá potrubí a vedení a vybudovat nájezdy. To se ale stane pravděpodobně až na jaře. Teprve potom mohou lidé lávku začít využívat.

Rovnou dvě lávky přes Labe nechala uzavřít vrchlabská radnice. Proč?

Dvě lávky přes Labe nechala uzavřít vrchlabská radnice

Cedulemi zákaz vstupu jsou označeny dvě lávky přes Labe v centru Vrchlabí. Lidé se přes ně nedostanou na druhý břeh. Radní je kvůli jejich špatnému stavu nechali zavřít a tvrdí, že nemá cenu je nejspíš ani opravovat, ale zbourat a nahradit novými.

S Miroslavem Tauchmanem z investičního oddělení městského úřadu ve Vrchlabí stojíme na břehu Labe. Aktuálně tady pracovníci stavební firmy dokončují betonové patky, na které bude lávka umístěna. „Ještě by tam měly být umístěny úložné ocelové desky, na kterých bude lávka posazena. Lávka má na každé straně dvě oka, kterými bude ukotvena k ocelovým deskám."

V polovině příštího týdne na místo dorazí těžká technika a bude samotnou lávku usazovat. Jak bude náročné ono zakotvení?

„Je nutná poměrně velká přesnost. Lávka je vyrobena ze tří dílů. Sem se tedy přivezou jednotlivé díly a tady se budou teprve montovat dohromady. A potom se bude lávka osazovat jako celek," vysvětluje Miroslav Tauchman.

Stavba nové lávky přes Labe u bývalého kina ve Vrchlabí

I když koncem příštího týdne tedy lávka řeku Labe překlene, lidé se po ní ale na druhou stranu ještě nedostanou.

„Tlak na to, aby se lávka do zimy udělala, byl sice správný, ale na druhou stranu je to most, je to důležitá věc. Tedy teď se to maličko posune, ale je to spíš ve vztahu ke kvalitě. Aby to prostě bylo dobře uděláno," říká Jan Sobotka, starosta Vrchlabí ze sdružení Zvon.

A doplňuje: „Ještě se budou dělat nějaké doplňující práce. Na lávku by se měly vrátit na inženýrské sítě, to znamená vodovod a plynovod. Bude se určitě dělat napojení komunikací z obou stran na lávku."

Kdy bude tedy oficiálně lávka přes Labe ve Vrchlabí otevřena zatím tedy není jasné.

Spustit audio

Související