Jeho srdce bije pro Real Madrid. Lásku ale našel houslista Eduardo García Salas ve Vrchlabí

30. listopad 2018

V pátek 30. listopadu byl hostem Jany Kudyvejsové v přímém přenosu z rozhlasové kavárny v Havlíčkově ulici po 10. hodině španělský houslový virtuos Eduardo García Salas, který miluje hudbu starých českých mistrů, ale také skladatele první poloviny 20. století.  

„Narodil jsem se ve španělském městě Lleida. V mé rodině nejsou profesionální muzikanti, ale dědeček z matčiny strany, který byl truhlář, hrál krásně na kytaru a mandolínu,“ říká Eduardo García Salas o svých kořenech.

A doplňuje: „V roce 1992, v 17 letech jsem odletěl z Barcelony přes Vídeň do Ostravy, kde jsem studoval u profesora Zdeňka Goly Pedagogickou fakultu Ostravské univerzity obor Hra na housle do roku 1997.“

Potom studoval v Norimberku a pak barokní housle v Amsterdamu. V Holandsku poznal další české muzikanty a to jej přivedlo ke staré muzice v Praze.

Za svůj druhý domov ale považuje Vrchlabí, kam se před lety přiženil

Osobnost vrchlabského rodáka, významného hudebníka Karla Halíře, Eduarda zaujala natolik, že společně se svou ženou a dalšími hudebními nadšenci založil v roce 2011 Společnost Karla Halíře a neúnavně pracuje na znovuobjevení mistrovství tohoto velikána a šíření jeho věhlasu u nás i ve světě.

Život Karla Halíře byl pozoruhodný v mnoha ohledech. Hudební vzdělání získal na Pražské konzervatoři a na berlínské Hochshule fűr Musik.

02758811.jpeg

Po ukončení studií se stal koncertním mistrem v Berlíně, později i ve dvorní pruské opeře.

Obdiv a uznání sklízel u řady dalších skladatelských hvězd své doby, například Petr Iljič Čajkovskij oněm řekl: „Myslím, že tento umělec, nadaný darem vytvořit překrásný tón, vybavený vytříbenou technikou, vášní, energií a brilantností, se velmi brzy dostane mezi nejlepší houslisty našeho věku.“

Nacházení nových pramenů a sbírání poznatků z Halířova života je Eduardův velký koníček. Důkazy o významu a skladatelské činnosti Karla Halíře nalézá v českých, německých, francouzských, anglických, amerických, italských i španělských archívech.

Karel Halíř a Vrchlabí
autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související