Rovnou dvě lávky přes Labe nechala uzavřít vrchlabská radnice. Proč?

8. leden 2018 12:24

Cedulemi zákaz vstupu jsou označeny dvě lávky přes Labe v centru Vrchlabí. Lidé se přes ně nedostanou na druhý břeh. Radní je kvůli jejich špatnému stavu nechali zavřít a tvrdí, že nemá cenu je nejspíš ani opravovat, ale zbourat a nahradit novými.

Obě lávky stojí ve Vrchlabí již desítky let. O jejich zhoršujícím se stavu město podle místostarosty Michala Vávry ze Sdružení Zvon vědělo: „Patřičná revizní společnost nám jejich provoz vždy povolila na nějakou kratší dobu. Ale tentokrát již ne. Takže jsme byli nuceni ten jejich stav prohlásit za takový, že už není možné po nich nadále chodit."

Nyní se tedy lidé ani přes jednu lávku na druhou stranu Labe nedostanou.

„Z důvodu jejich technického stavu, který je už po nejnovějším posouzení odbornou firmou takový, že je nebezpečné pro lidi, aby vůbec po těch lávkách mohli chodit," potvrzuje tajemník Pavel Řehák.

Lávku k bývalému kinu chtějí radní opravit v letošním roce

„Chystáme momentálně všechna povolení a náležitosti, aby z toho administrativního a finančního hlediska to mohlo letos proběhnout. Je to proto, že to je místo, které úplně nemá alternativu. Kdy další možnost překročit Labe je až poměrně daleko," doplňuje Pavel Řehák.

Dvě lávky přes Labe nechala uzavřít vrchlabská radnice

Kompletní rekonstrukce kovové lávky s dřevěným pochozem by podle něj měla přijít na 2 miliony korun.

„Máme tady čerstvou zkušenost z loňského roku, kdy vznikla nová lávka na nově rekonstruovaném nábřeží u Divadelního klubu. Tam bychom se chtěli inspirovat a tento typ lávek vyměnit i za ty, které jsou nyní uzavřeny," dodává Pavel Řehák.

S bouracími pracemi by dělníci měli začít na jaře. Druhá lávka se letos opravy nedočká. Město ji pravděpodobně nechá až na rok 2019.

Spustit audio

Související