Část obce Mladé Buky na Trutnovsku byla přes 24 hodin bez proudu. Jaké komplikace to způsobilo?

12. únor 2020 09:45

Zastavené vleky a lanovky, lidé bez proudu, mateřská škola při svíčkách a děti v teplých mikinách. Takhle to včera vypadalo v části Mladých Buků na Trutnovsku, kde vypadal kvůli bouřce proud na víc jak 24 hodin.

„Nejde elektřina. Ale kdy to bude obnoveno, to se neví. Neslíbím vám to pánové," vysvětluje majitelka lyžařského areálu Kateřina Pilařová lyžařům, proč vleky a lanovky stojí.

„Počasí není zase tak hrozné, trochu fouká a chumelí. To se zase naopak trošku zlepšilo, že neprší. Ale ta elektřina je největší problém. Bez toho si ani čaj neuvaříme."

Lidé od rána volali a ptali se

„Bohužel jim neumíme dát úplně přesné informace. Protože samozřejmě od ČEZu je vždy dán nějaký předpoklad, který už ale asi dvakrát nebo třikrát nevyšel."

Čtěte také

Zajezdit na lyžích si tady chtěl i Antonín Bahleda se svojí rodinou. Ale nasedá do auta a plánuje odjet jinam.
„Chápu, že nejde proud. Chápu i dodavatele elektřiny, že nejsou schopni říci přesně, kdy bude oprava hotová. Protože samozřejmě domácnosti mají prioritu. Potom až přichází na řadu takové sportovní resorty. Úplně to chápu. Volal jsem do Žacléře, pojedeme se podívat tam a odpoledne se sem vrátíme."

Energetikům se podařilo poruchy opravit před půl jedenáctou. V tu chvíli se dopravní zařízení mohla rozjet. Jenže zájem lidí už velký nebyl.

Část obce Mladé Buky na Trutnovsku byla přes 24 hodin bez proudu

„Teď jsou ty dny pro nás nejhorší. Kdyby se to stalo například v lednu nebo v březnu, tak by nás to tolik nebolelo. Ale tržby v únoru jsou nejzajímavější pro každého provozovatele," říká Kateřina Pilařová.

Bez proudu byla i mladobucká mateřská škola

„Začali jsme ráno se svíčkami a potom, když se rozednilo, tak už jsme si hráli jako normálně. Takže v podstatě bez omezení. Jen je nám trošku zima, tak jsme se museli přiobléknout," vysvětluje učitelka Lucie Marešová.

Čtěte také

Naštěstí je tu jen pár dětí, protože většinu z nich si nechali rodiče tento týden doma.

„Vařit jsme nemohli, museli nám uvařit nahoře ve škole. Oběd nám teprve přivezou. Já mám prádlo v pračce, která je teď momentálně vypnutá. A teď nevím, co mám dělat," přiznává pracovnice školky.

Dodávky elektrické energie se v Mladých Bukách podařilo plně obnovit odpoledne.

Spustit audio

Související