Řemeslníci dokončují přístavbu základní školy v Mladých Bukách na Trutnovsku za 35 milionů

3. říjen 2019 09:09

Přístavba základní školy v Mladý Bukách na Trutnovsku za 35 milionů korun je ze dvou třetin hotová. Budova bude bezbariérová a vzniknou v ní nové moderní učebny. Hotovo má být do konce roku. Objevila se ale nečekaná komplikace. Ta souvisí s plány na požární schodiště. 

„Nelekněte se, tady je teď taková díra dolů a dvanáctimetrové únikové schodiště, které, doufám, snad ani nebude potřeba, pokud nebude hořet. Naráží to zde na technickou proveditelnost projektu, je to příliš složité," otevírá ředitel školy Pavel Petržela v třetím patře dveře a ukazuje místo, kde má být požární schodiště, ale ještě není.

Čtěte také

„Zjistilo se skutečně, že ono navržené schodiště nelze tímto způsobem realizovat. To znamená, že na to musí reagovat projektanti a architekti, aby to upravili. Protože zhotovitel jednoznačně prokázal, že tímto způsobem to opravdu není fyzicky možné takto udělat. Tedy momentálně je to v rukou projektantů," vysvětluje starostka Mladých Buků Lucie Potůčková ze sdružení Mladubučáci.

„Přepracovává se to tak, aby to bylo realizovatelné finančně i proveditelně a aby to tady za dva tři měsíce bylo," říká Pavel Petržela.

Schodiště musí být hotové do konce prosince, aby stavba mohla být zkolaudována.
„Musí to být hotové a nikdo se na to nebude ptát. Protože jinak bychom dostali dotaci pokrácenou nebo ji vraceli."

Přístavba základní školy v Mladý Bukách na Trutnovsku za 35 milionů korun je ze dvou třetin hotová

Škola se díky přístavbě zvětši podle ředitele o třetinu. Bude bezbariérová a vzniknou tady moderní učebny jazyků, přírodních věd nebo třeba dílny.

Čtěte také

„Asi největší prostor je tato učebna. Zde budou mít děti k dispozici asi 30 počítačů," dodává Pavel Petržela.

Obec podle starostky počítá s tím, že se celkové náklady o něco navýší.

„Je to pro nás gigantická stavba co se týče našeho rozpočtu. Takže i my máme alokované prostředky na vícepráce v rozumném režimu do nějakých deseti procent," doplňuje Lucie Potůčková.

Díky přístavbě se zvětši také prostory pro školní družinu, takže pravděpodobně ji bude moc navštěvovat víc dětí než dosud.

Spustit audio

Související