Lyžařská sezóna v Krkonoších skončila, práce horských záchranářů ale nekončí. Co je teď zaměstnává?

21. duben 2022 08:00

Zimní střediska v Krkonoších zejí prázdnotou, vleky a lanovky stojí. Zimní sezóna skončila, ale ne pro horské záchranáře. Ti navíc kromě vyšších poloh, kde je ještě stále dost sněhu, zasahují i v podhůří, kde už sníh odtál. Toto období je pro ně náročné. Proč? To v našich nejvyšších horách zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová. 

Pro horskou službu trvá zimní sezóna až do konce dubna. Jenže lyžařské areály se už uzavřely a tím pádem odešli také sezónní zaměstnanci od horské služby. Z řad dobrovolníků jich po celých Krkonoších bylo celkem 21. V letní sezóně jich je pouze 19.

Čtěte také

V nižším počtu pracovníků tak nyní horská služba řeší například úrazy na hřebenech hor, kde je stále sněhu hodně. Jedná se o úrazy běžkařů nebo pěších turistů. Ale současně musí vyjíždět také k úrazům v nižších polohách hor, kde už lidí vyráží i na bicyklové výlety, na koloběžky nebo pěší túry.

Navíc je náročnější se dostávat na některá místa. Protože někde už sníh odtál, tak není možno tam vyrazit od stanice horské služby na sněžném skútru.

Jak náročná byla pro horskou službu uplynulá zimní sezóna?

Podle náčelníka Horské služby Krkonoše Pavla Jirsy měli záchranáři zatím necelých 2 800 výjezdů. Tohle číslo je srovnatelné se zimami v letech 2018 nebo 2019, tedy před covidovou pandemií. V uplynulých dvou sezónách bylo samozřejmě úrazů méně.

Čtěte také

Nejčastěji se objevovaly zlomeniny končetin a také poranění kloubů. Nejvíc práce měli záchranáři v době jarních prázdnin, kdy byly hory plné turistů. Klidněji naopak bylo v posledních uplynulých dnech, tedy na konci sezóny. Ale zase přibylo srážek lyžařů, kteří na poloprázdných sjezdovkách zkoušeli své umění a často své síly přecenili.

Kromě úrazů lyžařů řešili také horští záchranáři často poraněné běžkaře a pěší turisty. Byli mnohokrát podchlazeni a to z toho důvodu, že byli málo oblečeni a nedostatečně vybaveni.

Čeká horské záchranáře před hlavní letní sezónou nějaká cvičení? A jsou v plánu nějaké investice?

Čtěte také

Určitě se připravují nejrůznější cvičení. Už poslední dubnový víkend se bude konat celooblastní cvičení pro dobrovolné členy horské služby. A potom v druhé polovině května školení před letní sezónou. To proběhne v Beskydech.

Co se týče investic, tak v plánu je dokončení opravy stanice horské služby v Žacléři, oprava čeká i stanici ve Špindlerově Mlýně. Tam by mělo jít zejména o opravy vnitřních prostor. Pochopitelně dojde také k obnově techniky, kdy starší stroje budou vyměněny. Jde konkrétně o čtyřkolky a také nové auto.

Spustit audio

Související