Štěstí přeje pojištěným. Úraz může nečekaně ovlivnit kromě zdraví i celou finanční situaci rodiny

11. květen 2021

Pojišťovny pro případ neočekávané události, která kromě zdraví ovlivní i vaši finanční situaci, nabízejí úrazové pojištění. Pojistné plnění z úrazového pojištění pokryje ztrátu příjmu a náklady spojené s úrazem a léčbou. Ovšem jen v případě, že je úrazové pojištění správně nastavené. 

Finanční poradce Radek Šejvl hovoří v naší radioporadně na téma: Úrazové pojištění. Jakou pojistnou částku zvolit a jaká rizika pojistit?

Úrazové pojištění můžete sjednat u většiny pojišťoven jako samostatný produkt nebo jako součást komplexnějšího životního pojištění.

Jaká kryje úrazové pojištění rizika?

Úrazové pojištění můžete uzavřít pro případ:
smrti následkem úrazu (některé pojišťovny nabízejí také zvlášť pojištění smrti způsobené úrazem při dopravní nehodě)
trvalých následků úrazu
invalidity způsobené úrazem
pobytu v nemocnici kvůli úrazu
léčení úrazu (pojišťovna v jeho průběhu vyplácí denní odškodné)

Čtěte také

Pojistné plnění úrazového pojištění záleží na konkrétním pojištěném riziku. V případě, že jste kvůli úrazu hospitalizováni v nemocnici, vyplatí pojišťovna sjednanou denní dávku.

Některé pojišťovny ale plní jen v případě, že v nemocnici strávíte určitý minimální počet dní. V praxi tedy na peníze od pojišťovny dosáhnete například až od třetího dne hospitalizace.

Kolik za úrazové pojištění zaplatíte, závisí zejména na sjednané pojistné částce. Hledat nejlevnější úrazové pojištění se nemusí vyplatit.

Čtěte také

Nízké pojistné obvykle znamená také nízké pojistné plnění, které od pojišťovny v případě úrazu dostanete.

Na výši pojistného má vliv také povolání nebo třeba sportovní aktivita, které se věnujete. Pokud s sebou vaše zaměstnání nese větší riziko úrazu, spadáte do takzvané rizikové skupiny. V čím vyšší rizikové skupině jste, tím vyšší pojistné platíte.

Konečně se cena pojistného odvíjí také od vašeho zdravotního stavu. Než úrazové pojištění uzavřete, prověří pojišťovna prostřednictvím zdravotního dotazníku váš zdravotní stav, případně si vyžádá lékařskou zprávu.

Celou radioporadnu s Radkem Šejvlem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související