Záchranáři se pečlivě připravují na letní sezónu. Na přehradě Rozkoš stejně jako v Orlických horách

18. červen 2021 10:30

Vodní záchranáři na přehradě Rozkoš se už stejně jako pracovníci Horské služby Orlické hory připravují na letní sezonu, ta převážně začíná s příchodem prázdnin. Na Rozkoši záchranáři dávají dohromady například záchranné čluny. V Orlických horách dokonce už letos zasahovali při vážných úrazech na kolech. 

„Musíme připravit motorové čluny, aby byly plně funkční," říká předseda pobočného spolku Vodní záchranné služby Náchod Vratislav Vrábel.

Čtěte také

U lodí záchranáři kontrolují třeba vybavení, které je povinnou součástí či dobíjejí baterky, také vyzkouší lodě přímo na vodě. Kromě toho se připravují další záchranné pomůcky.
„Každý začíná u své osobní výbavy. Helma, vesta, nůž, ploutve, šnorchl, brýle, abychom mohli i pod vodu. A potom samozřejmě musíme připravit stanici první pomoci, kde máme ošetřovnu. Takže kompletně všechen materiál se musí projít, vyzkoušet a připravit na místo tam, kde má být."

V letní sezóně pak 24 hodin denně slouží tříčlenná hlídka.
„Přes den máme operační nasazení do dvou minut a v noci do pěti minut. Takže když z krajského operačního střediska hasičů dostaneme výzvu nebo nějaký pokyn, tak služba vyjíždí."

Čtěte také

Letos zatím ještě vodní záchranáři na Rozkoši nezasahovali.
„Ale už tady byly zásahy na druhé straně přehrady, kde zasahovali hasiči a Policie České republiky, která tam má také svůj člun."

Na letní sezonu se připravuje i Horská služba Orlické hory, ta naopak už zasahovala při vážných úrazech na kolech.

„Od začátku června je už lidí na horách hodně," říká náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar.

Čtěte také

A dodává, že s přípravami na letní sezonu se začíná ihned jak skončí zima a připravit se musí třeba technika a materiál.
„Musí se vše udělat a připravit tak, abychom při každém výjezdu byli stoprocentně zajištěni."

Například minulý rok prý pracovníci horské služby Orlické hory zasahovali i několikrát denně.
„Většinou to jsou právě úrazy na kolech případně u pěších turistů. Nebo potom i některých adrenalinových sportů, jako je například lanový park nebo sjezdové koloběžky."

Na letní sezonu se tak připravují i samotní pracovníci, kterých je v terénu každý den okolo 6 až 9.

Spustit audio

Související