Vyznavačů skialpinismu v Krkonoších přibývá. V půjčovnách také roste zájem o tyto lyže

10. únor 2019 09:28

V Krkonoších roste zájem o skialpinismus. Pracovníci půjčoven potvrzují, že přichází stále víc klientů. Na odbyt jdou i klasické lyže, lidé přichází ve velkém i pro běžky a lyže na sjezdové lyžování. V těchto dnech, kdy jsou jarní prázdniny, si je často půjčují na několik dní.

Obliba skialpinismu v Česku stoupá, nejvíce terénů je v Krkonoších

01106465.jpeg

V Krkonoších se postupně spouští vleky a zvyšuje se délka upravených tratí na běžecké lyžování. Na sníh se vydali už i první skialpinisté. To je nejmladší z lyžařských sportů a jeho obliba stále stoupá. A to i přesto, že terénů pro skialpinismus je na českých horách málo. Ti nejoblíbenější jsou právě v nejvyšších českých horách. Zasahují ale do první zóny národního parku i do lavinových terénů.

Lyžař Petr si právě zkouší lyžáky. Přišel si půjčit skialpové vybavení a hodlá vyrazit na vrchol Černé Hory. Podle vedoucího půjčovny a servisu v Janských Lázních Jakuba Jandy je zájem o tento typ lyží čím dál větší: „Je to boom a trend mezi lidmi. Začínali jsme střízlivě s nějakými deseti skialpovými sety. V tuto chvíli jsme na nějakých 15 setech a postupně je doplňujeme podle potřeby. Pro příští sezónu počítáme s 20 skialpovými sety."

Jakub Janda dodává, že skialpy půjčují v Janských lázních už třetím rokem. Nejdřív pro zájemce organizovali společné výstupy a seznamovali je s nimi. Teď už si lidé pro tento typ lyží chodí běžně sami a vyráží do terénu.
„Určitě je dobré si to nejdřív vyzkoušet, projít se, osahat si všechny ty věci, zjistit rozdíly. Máme tady test-centrum jak lyžařské, tak i skialpové. Tam si lidé vyzkouší perfektní vybavení."

Vyznavačů skialpinismu v Krkonoších přibývá (ilustrační foto)

Právě skialpové lyže se podle historiků nejvíc podobají prvním ski, které se v Krkonoších objevily v roce 1880 u Petrovy boudy.

„Městský radní ze Zhořelce jménem Kraus pořídil svým synům jako kuriozitku lyže, s kterými se vypravili na Petrovku. Tam je zkoušeli a moc jim to nešlo. Takže nebyli lyžemi nadšeni, schovali je na půdu a tím lyžování v Krkonoších na nějakou dobu skončilo," vzpomíná historik krkonošského muzea Jiří Louda.

Vyznavačů skialpinismu v Krkonoších přibývá (ilustrační foto)

Další zmínka o lyžích přichází na přelomu 80. a 90.let 19. století.
„Vysloužilý hejtman Oskar Vorverk prokazatelně už na lyžích po horách jezdil," dodává Jiří Louda. Ten lyže bravurně ovládal, budil trochu rozruch, protože do té doby ski v Krkonoších nikdo neznal.

Zlomem byl rok 1892, kde hrabě Harrach objednal z Vídně lyže pro své lesníky. Tehdy je představil nikoliv jako kuriozitu, ale jako dopravní prostředek a zároveň pracovní pomůcku.

Spustit audio

Související