Horská služba v Krkonoších hlásí v zimní sezóně přes 2600 úrazů. Jaká zranění byla nejčastější?

23. březen 2022 12:44

Zimní sezóna na horách se blíží ke konci. Některé areály už omezily nebo ukončily provoz a ubylo také lyžařů a snowboardistů na svazích. Záchranáři ošetřili letos podstatně méně zahraničních turistů. Těch dorazilo do našich hor méně než dřív. Má teď horská služba méně práce než v předchozích týdnech?

Jaká zranění nejčastěji záchranáři řešili? To už je otázka na redaktorku Kateřinu Kohoutovou.

Čtěte také

Podle náčelního horské služby Pavla Jirsy měli záchranáři nejvíce práce s poraněním nohou u lyžařů a rukou nebo zápěstí u snowboardistů. A prý také přibylo zranění po střetu lyžařů. To způsobilo nejčastěji otřesy mozku nebo obličejová poranění.

Horská služba v sousedních Orlických horách podle náčelníka Josefa Hepnara zasahovala zatím u 770 úrazů. Tohle číslo je podle statistik srovnatelné se sezónami 2020 a 2019.

Kdy měli horští záchranáři nejvíc práce?

Čtěte také

V Krkonoších i Orlických horách bylo nejvíc zraněných v druhé polovině února a potom začátkem března. Tedy v podstatě v době jarních prázdnin. Návštěvnost zimních středisek v tu dobu byla tradičně vysoká, na svazích bylo opravdu hodně živo.

Záchranáři zaznamenali také hodně vážných úrazů, přitom prý šlo zejména o bezohlednost lyžařů nebo přecenění vlastních sil.

Kromě úrazů při lyžování bylo také zraněno několik sáňkařů, běžkařů ale i například skialpinistů.

Jaké podmínky jsou na sjezdovkách v těchto dnech?

Čtěte také

Poté, co skončil poslední turnus jarních prázdnin, tedy minulý týden, je v areálech trochu klidněji. Lidí ve všední dny ubylo, navíc některá střediska už také ukončila nebo omezila svůj provoz.

Dá se tedy říct, že horští záchranáři mají v těchto dnech méně práce, ale to se pravděpodobně o víkendu, kdy tradičně přijíždí víc turistů, může změnit.

Po ránu je sníh na svazích pevný a tvrdší, ale postupně během dne, kvůli současnému oteplení a rostoucím teplotám, povoluje. Potom je samozřejmě lyžování těžší a náročnější. Proto stále opatrnost podle horské služby stále zůstává na místě.

Spustit audio

Související