Levandule jako bojovník s akné. Jednoduchý recept na léčivou vodu od farmaceuta Jindřicha Čecha

8. říjen 2024

Radioporadna o léčivých rostlinách a bylinkách. Naším hostem je Jindřich Čech, který se zabývá fytoterapií a navíc je čerstvým absolventem Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Jako hlavní téma jsme pro dnešek vybrali kožní obtíže.

Co všechno umí udělat bylinky a léčivé rostliny s naší kůží? Častý dotaz je na různé ekzémy nebo akné v obličeji.
Já bych možná začal tím akné, protože to je opravdu problém, který se i mě bezprostředně dotýká. Jedna z rostlin, kterou bych v tomto případě jednoznačně doporučil, je levandule lékařská. To je bylinka, kterou kdybych já býval znal v 15 letech, tak bych si ušetřil obrovské množství problémů.

Jindřich Čech ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Neboť obsahuje silici, která krásně voní, látku linalol, neboli esenciální olej. Ale najdeme v ní i třísloviny a flavonoidy, které také působí protizánětlivě a pomáhají zlepšovat hojení kůže. Konkrétně levandulová voda, kterou si můžete sami velmi jednoduše připravit.

Domácí vodu, vzhledem k tomu, že neobsahuje žádný konzervant, skladujte v ledničce a maximálně týden. Pak ztrácí hezkou vůni.
Jindřich Čech, farmaceut

Levanduli zalejete horkou vodou, která má zhruba 80 stupňů Celsia, nebylo to nebylo příliš horké a ony léčivé látky se nezničily. Následně přikryjete a potom třeba přenesete do nějakého rozprašovače. To si můžete nanášet na obličej, vydrží to zhruba týden a je velká šance, že vám to s akné pomůže. Ta silice působí antibakteriálně a snižuje zánět.

Čtěte také

Pomáhá regulovat kožní mikroflóru. Velmi často se právě nadměrnou tvorbou kožního mazu nebo pocením mohou rozmnožit nějaké bakterie, které zhoršují akné a levandule to pomáhá krásně zklidnit. Zároveň třísloviny pomáhají zacelit drobné ranky a zrychlují jejich hojení. Tedy levandule je rostlina, kterou já obrovsky doporučuji.

Obdobně můžeme doporučit i další. Například květ růže, ten funguje také velmi dobře. Ovšem nikoliv ona tradiční růže, která se pěstuje na našich zahrádkách, ale například růže galská, damašská nebo stolistá. Skvěle funguje třeba i mateřídouška, která také působí velmi dobře antibakteriálně a může kožní mikroflóru zlepšit. A může nám pomoci s hojením akné.

Problém nastává, když člověk nadměrně užívaná kosmetické přípravky. Ty obsahují konzervanty, které mohou napadat kožní mikroflóru.
Jindřich Čech, farmaceut

Růži i mateřídoušku můžeme použít podobně jako levanduli, že bychom si z nich udělali léčivou domácí vodu?
Ano. A ještě bych dodal, že tuto domácí vodu, vzhledem k tomu, že tam není žádný konzervant, je dobré skladovat v ledničce a maximálně týden. Ona potom už po několika dnech ztrácí svoji hezkou vůni, takže to člověk už pozná, že to není ono. Ale velmi jednoduše si tak člověk může pomoci od nějakých kožních problémů.

Čtěte také

Jsou i různé levandulové kosmetické prostředky, které slibují úplné zázraky. Co se týká akné, na co si dát pozor při jejich výběru?
Určitě si každý může vybrat kosmetiku sám podle toho, jak mu je příjemná, jak voní. Ale obecně u kosmetických přípravků nám často vadí konzervanty. Ony jsou tam dozajista zapotřebí, aby prostě ten výrobek vydržel déle. Domácí levandulová voda nám vydrží týden, krém nám může vydržet klidně dva roky.

Nicméně problém nastává, když člověk nadměrně užívaná různé kosmetické přípravky. Protože každý z nich obsahuje nějaký konzervant a ten kromě toho, že udržuje čistotu onoho přípravku, tak může i napadat naši kožní mikroflóru. Tedy může škodit jak těm negativním bakteriím, ale také těm pozitivním.

Bylinka by neměla být sušena, když to přeženu, v troubě. Sušíme ji na stínem místě, kde není vlhko. Sluníčko kvalitu bylinky snižuje.
Jindřich Čech, farmaceut

A ony negativní bakterie se tam rychleji namnoží, takže zaberou území po těch dobrých a hodných bakteriích. Což pak často vede k tomu, že je člověk závislý na tom kosmetickém přípravku a když ho neužije, tak se mu najednou začne pleť zhoršovat.

Čtěte také

Můžeme tedy ještě upřesnit u zmíněné domácí levandulové vody, jaké množství bylinek použít a v jakém poměru s vodou?
Obecně, když děláme nějaký nálev, tak většinou doporučuji lžíci bylinky na šálek čaje. Zde bych dal možná na jeden šálek i dvě lžíce levandule. A důležité také je, zatímco se to bude louhovat nějakých 10 až15 minut, tak to vše přikrýt. Jinak nám ony vonné látky utečou do kuchyně a nebudeme ji mít ve vodě.

A použít raději sušenou levanduli? Nebo můžeme i tu rovnou utrženou ze zahrady?
Pokud je šetrně usušená, to znamená, že nebyla sušena například, když to přeženu, v troubě. Sušíme ji na nějakém stínem místě, kde není vlhko. Sluníčko kvalitu bylinky při sušení snižuje. Tedy může být klidně sušená levandule, ale čerstvost je za mě vždycky lepší.

Celou bylinkovou radioporadnu s farmaceutem Jindřichem Čechem ohledně bylinek na kožní potíže si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související