I pleť ženy ovlivní antikoncepce. Jsou typy působící cíleně proti akné, říká gynekoložka Kubečková

26. září 2024

Hostem radioporadny je dnes gynekoložka MUDr. Alena Kubečková. 26. září je totiž Mezinárodní den antikoncepce, takže se budeme věnovat především antikoncepci, abychom přispěli k dobré informovanosti veřejnosti a také k prevenci. Vyvrátíme některé mýty a pověry.

Čtěte také

Máme tu některé mýty, co se o antikoncepci říká. Pojďme tedy vše uvést na pravou míru. Když začneme antikoncepcí ve formě tabletek pro ženy, prý by se měly tabletky jednou za čas vysadit a měla by se udělat pauza. Je to nutné?
Takový mýtus byl v minulosti, ale nyní to není úplně vhodné. Právě naopak je vhodné nepřestávat s užíváním antikoncepce do té doby, dokud třeba nechci otěhotnět nebo mám už stálého partnera a těhotenství by mi eventuelně nevadilo.

Na začátku užívání hormonální antikoncepce je nejvyšší riziko hluboké žilní trombózy. Ono se něco nasazuje do těla a to tělo, než si na to zvykne, může reagovat. A právě riziko hluboké žilní trombózy je největší na začátku užívání a snižuje se postupně s dalšími a další měsíci užívání tabletek.

Na začátku užívání hormonální antikoncepce je nejvyšší riziko hluboké žilní trombózy. To se postupně snižuje s dalším užíváním.
MUDr. Alena Kubečková, gynekoložka

Některé ženy třeba přibývají na váze a tvrdí, že to je právě po antikoncepci.
Není to pravda. Je to spíše životním stylem. Antikoncepce se nasazuje docela často v době dospívání, kdy ženy začínají sexuálně žít, kolem osmnáctého roku života. A tyto dívky mohou fyziologicky během jednoho roku přibrat i 10 kilogramů, protože se stávají ženami. Přidávají se jim tukové vrstvy, aby mohly potom v budoucnu, příroda jim to tak zařídila, těhotnět.

Čtěte také

Nasazování tabletek antikoncepce může pomoci při bolestivé a nepravidelné menstruaci, kterou mívají mladé dívky? Jaké byste viděla výhody a nevýhody nasazování antikoncepce v takto časném věku?
Když má žena nějaký problém s bolestivou menstruací nebo naopak velmi silnou menstruací, nemusí se bát nasazení antikoncepce. Může to být i léčebná metoda a není to nějak nebezpečné u žen od 15 let. My se to snažíme nasazovat až po patnáctém roce věku.

A to z toho důvodu, že začátek menstruace je posunutý přibližně do 13 let, plus minus. Takže dívka dostane první měsíčky ve 13 letech a první patologie se demaskují během dvou let. Tedy u mladších žen bych to úplně nenasazovala vzhledem k tomu, že tak zamaskujeme patologie menstruačního cyklu.

Na pleť se snažíme dávat konkrétní typy antikoncepce s konkrétním typem gestagenu. Dá se říci, že působí cíleně proti akné.
MUDr. Alena Kubečková, gynekoložka

A druhá věc, že estrogeny uzavírají růstové štěrbiny, takže my bychom u těchto mladých žen mohli relativně zpomalit růst nebo i zastavit růst. Takže se snažíme antikoncepci nasazovat až po dokončení růstového cyklu, což bývá právě přibližně patnáctý rok života. Ovšem může se to nasadit i dříve, pokud má žena velký problém.

Čtěte také

Co také zajímá mladé dívky, ale možná i starší ženy, je vliv antikoncepce na stav pleti.
Určitě se zlepší, ano. Dokonce to doporučují i dermatologové jako přidruženou léčbu při nějakých retroidech. Na pleť se snažíme dávat konkrétní typy antikoncepce s konkrétním typem gestagenu, to je jedna složka. Antikoncepce funguje tím stylem, že zvyšuje hladinu určitého proteinu, který váže sexuální hormony krvi. Tím pádem vyváže i volně cirkulující testosteron.

V krvi je ho tak méně a tím pádem nepůsobí na mazové žlázy. A druhá věc je, že určité typy gestagenu, které jsou obsaženy v antikoncepci, jsou právě antiandrogenní. To je čtvrtá generace gestagenu, dá se říci poslední generace, a ta právě působí cíleně proti akné.

Celou radioporadnu o antikoncepci s gynekoložkou MUDr. Alenou Kubečkovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související