10 minut a uděláte velmi mnoho pro své zdraví. Vyšetření na karcinom děložního hrdla se bát nemusíte

14. březen 2024

Radioporadna zaměřená na rakovinu děložního čípku. Máme očkování, dokážeme odhalit i předrakovinová stadia. Proč tedy ženy onemocní? Kolik jich celkově bývá a jaké jsou novinky v léčbě? To vše rozebereme s lékaři, gynekoložkou MUDr. Alenou Kubečkovou a MUDr. Petrem Haladou, MBA, specialistou na tuto problematiku.

Vy jste prý jen tři specialisté v kraji, je to tak pane doktore?
Je pravda, že funkční specializaci nebo licenci ke kolposkopické expertíze mají v Královéhradeckém kraji jen tři lékaři a dva z nich působí tady v Hradci Králové a jeden v Trutnově.

Alena Kubečková a Petr Halada ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Když pozorujete tuto problematiku, jak si vedeme jako společnost?
Ve srovnání se západním světem si nevedeme úplně nejlépe. Když byste se mě zeptala, proč tomu tak je, tak to bude určitě nízká účast na preventivním programu, na screeningu karcinomu děložního hrdla. Jen pro zajímavost, screeningem je ročně pokryto asi 55 procent žen. To znamená, že v daném roce 45 žen ze 100 vůbec na prevenci nepřijde.

Naše vyšetření není nijak populární. Ale myslím si, že když máme onu možnost, tak proč ji nevyužít? Trvá to jen 10 až 15 minut.
MUDr. Alena Kubečková, gynekoložka

A kdybychom ten interval roztáhli do tří let, tak ani to není o mnoho lepší. Za tři roky se účastní preventivního screeningového programu zaměřeného proti rakovině děložního čípku pouze 64 procent žen.

Čtěte také

Jestli se nepletu, přitom rakovina děložního čípku je nemocí, která by vůbec nemusela existovat.
Je to přesně tak. I když asi ne úplně beze zbytku. Na nulu bychom se pravděpodobně nikdy nedostali, není to tak ani v těch nejvyspělejších zemích, ale určitě by se ta čísla mohla podstatně zlepšit. Protože neznáme jiný zhoubný nádor, který by byl tak dobře preventabilní. A se týká už třeba i primární prevence, která je zaměřena na to, aby nádor vůbec nevznikl.

Tím se myslí především očkování proti HPV, protože není-li infekce virem HPV, nemá jak a proč nádorové onemocnění na děložním čípku vůbec vzniknout.

Možná otevíráme téma, které není úplně populární. Ženy o něm nechtějí moc slyšet, protože možná mají pocit, že právě jich se to netýká. Jak to paní doktorko vnímáte vy ve své ambulanci?
Já mám pocit, že si ženy uvědomují, že se jich to týká. Ale někdy mají strach a také se stydí. Protože přeci jen, gynekologické vyšetření není nic příjemného.

Virus je u většiny žen takzvaně spící, latentní. Když se probudí, tak to trvá průměrně 10 let, než se vyvine nádorové onemocnění.
MUDr. Petr Halada, MBA, specialista na karcinom děložního hrdla

Dá se to samozřejmě udělat bezbolestně, ale některé ženy mají i občas špatné zkušenosti. Zkrátka naše vyšetření není nijak populární. Ale myslím si, že když máme onu možnost vyšetření, tak proč ji nevyužít? A další věc, trvá to 10 minut a mohu něco udělat pro své zdraví. A zase to není tak nepříjemné, abych nedokázala na gynekologii dojít a nechat se vyšetřit.

Čtěte také

Kolika procent populace se týká tento problém?
Dá se říct, že pokud mluvíme přímo o tomto nádorovém onemocnění, tak každý rok u nás onemocnění zhruba 730 až 740 žen. A na toto onemocnění umírá každý rok něco kolem 300 žen.

Ale já se vrátím zpátky k té prevenci. Strach je docela lichý, i když rozumím, že žena může mít obavy. Nebyla třeba na vyšetření tři roky, tak si řekně, raději už nepůjdu vůbec. Co když mi něco ten gynekolog zjistí? Ale ono to tak úplně není. Když si uvědomíte, že ten virus je u většiny žen takzvaně spící, latentní.

Protože virem HPV, který vyvolává karcinom děložního čípku, se v průběhu života minimálně jednou infikuje až 80 procent žen, ale i 80 procent mužů, ale většina se s tím nějakým způsobem díky své imunitě vypořádá. Tedy infekce je docela častá, nicméně než se virus probudí, tak to trvá průměrně 10 let od začátku do toho, než se vyvine nádorové onemocnění.

Zhruba 1 žena ze 100 s lehkými přednádorovými změnami skončí s nádorem. Jsou to většinou ženy, které nenavštěvují screening.
MUDr. Petr Halada, MBA, specialista na karcinom děložního hrdla

Někdo může mít pocit, že se to týká jen těch, kteří střídají partnery či partnerky a mají pohlavní život pestřejší. A ti, kteří jsou věrní, mají jednoho partnera, mohou být úplně v klidu. Je to tak?
Střídání sexuálních partnerů je samozřejmě rizikový faktor. Čím více sexuálních partnerů máme, tím je větší riziko nákazy, protože naše populace je vlastně tím virem promořena. A pak už jen záleží na tom, jak je ten virus agresivní a jestli mám také poškozenou imunitu. Občas se stane, že imunita není tak silná a virus se dostane i do jádra buňky a začne tam dělat změny, které nechceme.

Čtěte také

Ale může to být i záležitost lidí, který mají jen jednoho sexuálního partnera během celého života a nakazí se někdy v mladým věku a virus v nich spí po celou dobu, po celý život a probudí se v pozdějším věku.

Takže neradno podceňovat prevenci. Je určitý věk rizikovější, kdy se onemocnění objevuje častěji?
Prvním takovým vrcholem je věk 30 až 35 let. Když si spočítáme, že ta kancerogeneze trvá 10 let, tak k vývoji toho onemocnění dochází někdy ve 20 až 5 letech. Ovšem vývoj nemusí jednoznačně vést k nádorovému onemocnění. Není to tak, že když už se ten proces nastartuje, že po 10 letech skončí nádorem.

Tady je velká schopnost lidského organismu samoléčby, imunita dokáže vyeliminovat HPV viry. Dá se říct, že v počátečních stadiích u zhruba poloviny žen se ten nález vrací do normálu. Mluvíme o lehkých přednádorových změnách. Zhruba u jedné třetiny žen zůstává ten nález pořád stejný.

Alena Kubečková, Pavla Kindernayová a Petr Halada ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A zhruba jedna žena ze sta s těmi lehkými přednádorovými změnami skončí bohužel po mnoha letech s nádorovým onemocněním a jsou to z větší části ty ženy, které nenavštěvují screening. Tedy preventivní vyšetření.

Celou radioporadnu týkající se problematiky rakoviny děložního čípku si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související