Letní kina v kraji se snaží nalákat filmové fanoušky na pestřejší program nebo modernější techniku

27. červenec 2022 08:26

Některá letní kina pro letošek rozšířila program nebo vylepšila zázemí. Například hradecké kino Širák teď promítá šest dní v týdnu, v Dobrušce zase pořídili nový projektor.

Čtěte také

Na hradeckém Pivovarském náměstí právě začíná promítání jednoho českého filmu. Zájemci sem do malého letního kina mohou přijít znovu po dvou letech.

Je tu se mnou jedna z organizátorek Zuzana Juráňová z obecně prospěšné společnosti Skok do života. Jaký je zájem lidí po těch dvou letech? „Musím říct, že docela velký. Nikdy jsme nepřemýšleli nad tím, že by kino nebylo. Spíš jsme uvažovali, v jak velkém rozsahu bude potřeba.“

„A moc se nám hodilo, že jsme dostali možnost spojit se s restaurací a tím pádem jsme získali zázemí pro potřeby řekněme mokré varianty, jak tomu my říkáme. Dnes počasí naštěstí přálo, takže byla větší účast, myslím, že se pohybujeme kolem stovky lidí.

Čtěte také

Pro organizaci Skok do života je to také příležitost k osvětě. „Pro to byla vždy motivace k tomu, jak nenásilným způsobem ukázat, jak funguje společnost lidí s mentálním postižením. Jak fungují ti lidé na klasických chráněných pozicích v bistru. A jsou tu také pracovníci, kteří mohou kdykoliv odpovědět na případné otázky.

Improvizované letní kino se spustí také v Dobrušce v Archlebových sadech. Tam se přesune z tamního koupaliště, kde fungovalo v minulých letech.

„Nakoupili jsme nový, laserový projektor, nafukovací plátno, plus další příslušenství. Celá ta záležitost přišla téměř na 400 tisíc korun. Řekl bych, že jsme ten standard zvedli tak o padesát procent, popisuje vedoucí dobrušského kina Pavel Štěpán.

Čtěte také

Protože kino začíná až v půlce léta, bude promítat i v září. Pokud bude zájem velký, mohla by se některá představení z kamenného kina přesunout právě ven.

Hradecké letní kino Širák pro letošek přidalo dva promítací dny.

„Přijde mi, že ta návštěvnost je letos maličko menší než v loňském roce. Filmy, které letos vycházejí během léta, tak netáhnou tolik jako v minulém roce, říká provozní letního kina Širák Daniel Kučera. Vysoká inflace zatím podle něj do ceny lístků nezasáhla.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související