Chodíte rádi do letního kina? Někde už se s promítáním začalo, jinde se projekce teprve připravuje

28. květen 2022 08:02

Někteří provozovatelé letních kin ale snižují nabídku filmů. Návštěvníci by také měli počítat s tím, že je letní večer v kině pod širým nebem může  přijít dráž. Proč? Kde a na co se tedy můžete v Královéhradeckém kraji těšit zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Co se týče zdražení, tak to se bude týkat hlavně občerstvení. Podle provozovatelů je za tím stojí především nárůst cen potravin a energií. Občerstvení tak může být dražší o 10 až 15 procent.

A pokud jde o vstupné, tak areály, které jsem oslovila, tak zatím ceny nemění, tedy alespoň v Hradci Králové nebo ve Vrchlabí. CO se týče Jičína, tak tam zatím vyčkávají a to proto, že neví, jak se zachovají s cenami distributoři filmů. Ale i tam by rádi zachovali stejnou výši vstupného jako v loňském roce, tedy 80 korun za jedno promítání.

Říkali jsme, že někde už letní projekce začaly. Můžeš nám říct v jakých městech?

Příznivci letního kina se mohou už vydat například do Trutnova, konkrétně do areálu Bojiště.

Čtěte také

Tam už mají první promítání za sebou. Přes léto je tam připraveno celkem 13 filmů. Což je podle provozovatele Romana Dorňáka zhruba o 7 snímků méně než loni. Lidé se tam potom mohou těšit na další dva filmy, které uvidí v zimě. A to konkrétně v době Adventu.

Už 2. června začne sezóna v hradeckém letním kině Širák. Tam je naopak připraveno víc filmů. Tentokrát by jich mělo být 60 a půjde hlavně o české snímky. A jsou mezi nimi i nejnovější zahraniční filmy.

Od července začne promítat také například letní kino ve Vrchlabí a to v areálu Morzinsko-černínské kaple. Co se týče Jičína, tak tam mají letní promítání nachystáno od poloviny července.

Čtěte také

Jakou provozovatelé očekávají návštěvnost?

Všichni se kterými jsem mluvila pevně věří, že návštěvnost bude dobrá. Ale pochopitelně rozhodující roli bude hrát počasí. To totiž loni sehrálo velikou roli a protože hodně dní propršelo a bylo poměrně chladno, tak do letních kin přišlo málo lidí. A někdy se dokonce vůbec nepromítalo.

Naopak za pěkných a teplých letních večerů bylo plno. Například v Trutnově byly podle Romana Dorňáka poměrně velké výkyvy v návštěvnosti. Někdy dorazily stovky lidí, jindy opravdu jen několik desítek.

Některá letní kina chtějí diváky nalákat i v chladnějším počasí a chtějí jim proto půjčovat různé deky nebo podsedáky.

Spustit audio

Související