Nový Hrádek má kino ze sedmdesátých let minulého století. Od té doby se prakticky nezměnilo

21. leden 2020 12:18

Budova kina v Novém Hrádku na Náchodsku patří mezi české unikáty. Kino je postavené svépomocí v akci Z, hrát se v něm začalo v roce 1974. Od té doby se prakticky nezměnilo, uvnitř je plné dnes už historické promítací techniky. Ta přitom stále funguje.

Z promítací kabiny je slyšet zvláštní zvuk. Zapíná se totiž projektor na diapozitivy z šedesátých let minulého století. Pro jeho spuštění je potřeba "zažehnout" obloukovou lampu.
„Klasická Křižíkova oblouková lampa, která je samozřejmě upravená pro projektor," popisuje techniku Petr Řehák, který se o promítání v kině stará už dvacet let. V té chvíli už na plátně svítí diapozitiv s nápisem Vítáme VÁS.

Čtěte také

Stále funkční jsou také promítací stroje na 16 a 35 milimetrové filmy. Stačí jen pár pohybů zkušeného promítače a ozývá se poměrně hlasité hučení.
„To je běžný zvuk. Když se tam založí film, tak to ještě trošku šustí. Jak se to postavilo, tak to do dnešních dnů šlape a chodí."

Dnes už historická promítací technika se ale využívá zřídka. Nové filmy na ní totiž přehrát nejde. Častěji je tak v provozu výkonný dataprojektor.

„Sehnali jsme k tomu procesor, který zvukově funguje, plus koncové stupně. Já jsem k tomu udělal nějaké zesilovače a předzesilovače, abychom měli odposlech," vysvětluje Petr Řehák způsob, jakým se v Novém Hrádku promítá.

Čtěte také

Filmovou novinku ale v kině nepřehrají, musí čekat až distributor vydá DVD.

„Takže to hrajeme třeba dva až tři měsíce po premiéře," říká vedoucí kina Milan Chára.

Na novinky si tak místní počkají, za film ale zaplatí méně, než v multikinech.
„My se tady pořád snažíme držet vstupné co nejnižší. Pro děti nějakých 60 korun a když je to novější film, tak 80 korun. Maximálně stokorunu, ale to bývá málokdy."

Tentokrát se hraje animovaný film pro děti, v hledišti sedí asi pětadvacet lidí, kapacita je téměř desetinásobná. Jen vytopení kina přitom stojí v zimě až osm tisíc korun. Provoz je tak ztrátový, městys ročně doplácí asi 150 tisíc korun. O zrušení ale nikdo z oslovených nechce ani slyšet. Na svůj unikát jsou právem pyšní. I proto, že Nový Hrádek má jen 850 obyvatel a funkční kamenné kino v podobně malé obci je v Česku naprostá rarita.

Spustit audio

Související