Některá divadla a kina v Královéhradeckém kraji hlásí aktuálně pokles návštěvnosti na představeních

13. listopad 2021 06:24

Lidé, kteří chtějí navštívit kino nebo divadlo, musí před vstupem prokazovat svou bezinfekčnost. Jaké dopady mají aktuální opatření a i stoupající počty nakažených lidí koronavirem na návštěvnost těchto kulturních zařízení v Královéhradeckém kraji zjišťovala reportérka Michaela Vančurová.

Jak to s návštěvností divadel a kin v kraji vypadá?

Čtěte také

Oslovená divadla v Královéhradeckém kraji aktuálně vnímají propad návštěvnosti. I tak ale třeba Klicperovo divadlo v Hradci Králové v letošní sezoně odehrálo vyprodaná představení.

Co se týče oslovených kin v Hradci Králové, například v hradeckém kině CineStar hlásí za poslední měsíc úbytek návštěvnosti něco přes 40 procent. Pokles návštěvnosti zaznamenávají i v hradeckém kině Bio Central, tam si ale nejsou jisti, jestli je to kvůli aktuálním protiepidemickým opatřením nebo kvůli tomu, že současné filmy diváky příliš nelákají.

Naopak třeba v kině v Jičíně si návštěvnost zatím chválí.

Když jdou lidé do kina nebo divadla musí prokazovat svou bezinfekčnost. Mají s tím problém?

Čtěte také

Podle zástupců oslovených divadel a kin v Královéhradeckém kraji ve většině případů nemají. Občas se ale najdou lidé, kteří nesouhlasí s tím, že se musí prokázat negativním testem, očkováním a nebo potvrzením o prodělaném onemocnění covid-19. Nicméně jedná se prý pouze o jednotky osob.

Zároveň také oslovená kulturní zařízení nabízejí lidem u pokladen ke koupi samotesty. Jejich cena je různá, ale pohybuje mezi 50 až 90 korunami.

Musela oslovená divadla v kraji rušit některá svoje představení kvůli koronaviru?

Čtěte také

Například jedno divadelní představení museli kvůli koronaviru zrušit v trutnovském kulturním centru UFFO.

A v jičínském divadle se pak některá představení musela přesunout kvůli malému zájmu diváků. To potvrzuje ředitel Kulturního zařízení města Jičína Pavel Nožička. „Spolupořadatelé nebo pořádající agentury požádali o přesunutí termínu na později. Protože mají možná pocit, že se situace natolik znormalizuje, že lidé zase začnou chodit v takové míře jako před covidem.“

Ostatní oslovená divadla v kraji zatím svá představení kvůli koronaviru rušit nemusela.

Spustit audio

Související