Do znovuotevřených kin se diváci vrací jen pozvolna. Někdy v hledišti sedí pouze jeden nebo dva lidé

27. květen 2021 09:35

V Česku se po uvolnění protikoronavirových opatření postupně otevírají kina. Některá nabídla první filmy hned v pondělí, jiná otevírají dnes nebo až o víkendu. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

V Královéhradeckém kraji zatím například nepromítá Cinestar v Hradci Králové nebo třeba kino v Rychnově nad Kněžnou.

Čtěte také

Zatímco první zmiňovaná síť s multikiny po celé republice zatím ani termín prvního promítání na svých webových stránkách nezveřejnila, v Rychnově nad Kněžnou se diváci na první film mohou těšit 3. června. Zatím ale není jasné, o jaký snímek půjde.

To už naopak vědí v kině Luník v Červeném Kostelci, které se po dlouhé pauze poprvé otevře v sobotu 29. května. Nejprve diváci uvidí animovaný snímek Trollové: Světové turné, večer pak českou romantickou komedii Bábovky. Tímhle českým snímkem otevře letošní promítání i náchodské kino Vesmír a to v pátek 28. května.

V Dobrušce na Náchodsku zahajují promítání dnes. Co budou hrát?

Taky českou komedii Bábovky a to už v deset dopoledne.

Čtěte také

Tohle dopolední představení v Dobrušce zavedli před několika lety, je oblíbené zvlášť mezi seniory. Lákavé je to i kvůli ceně, lidé za návštěvu zaplatí 60 korun, to je zhruba polovina toho, co kina účtují běžně.

Pro ty, co do hlediště přijdou, si navíc pár vět připravil ředitel kina. Podle svých slov prozradí věci, které se jinde lidé nedozví. Krátký proslov před dopoledním promíráním je v Dobrušce už tradicí. Večer bude promítání v tomto kině pokračovat - hrát se budou Žáby bez jazyka.

Už bylo řečeno, že do kin zatím chodí poměrně málo diváků. Čím to podle provozovatelů je?

Důvodů je prý několik. Tím hlavním je podle některých nedostatek premiér, tedy filmů, které diváci ještě neměli možnost vidět.

Čtěte také

Dalším důvodem mohou být omezení, která platí kvůli vládním nařízením. Diváci se musí prokázat očkováním, negativním výsledkem testu na koronavirus, a nebo musí být ve stanovené lhůtě krátce po prodělání nemoci covid-19.

V kině je potřeba mít nasazený respirátor, je zakázaná konzumace jídla i pití. Hlediště navíc může být zaplněné jen z poloviny, lidé mohou sedět vedle sebe jen případě, že jde o členy jedné domácnosti.

Spustit audio

Související