Zdravotníci v Královéhradeckém kraji už podali přes 270 tisíc vakcín proti koronaviru

26. květen 2021

V Královéhradeckém kraji pokračuje očkování obyvatel. 70 tisíc lidí dostalo obě dávky vakcíny a přes 200 tisíc alespoň jednu. Aspoň v polovině očkovacího cyklu je tak téměř polovina obyvatel kraje. Denně chodí do očkovacích center v průměru 4 500 zájemců. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček. 

Jak to v Královéhradeckém kraji vypadá s očkováním starších lidí?

Když to vezmeme od těch nejstarších, tak v kategorii nad 80 let dostalo alespoň jednu dávku bezmála 77 procent lidí. Prakticky stejné je to ve věkové skupině od 70 do 80 let. To je v obou případech lehce nad republikovým průměrem.

Čtěte také

U mladších ročníků proočkovanost klesá. Například mezi lidmi ve věku 60 až 64 let má po první dávce v Královéhradeckém kraji 6 lidí z 10, tedy 60 procent.

Když vezmeme všechny obyvatele kraje, kterých je zhruba 550 tisíc, tak naočkovaných je téměř polovina. Pokud ale vynecháme děti, které se zatím neočkují, tak už alespoň první dávku vakcíny dostalo téměř 56 procent dospělých obyvatel kraje.

Mezi očkovanými jsou samozřejmě i mladší ročníky. Zvyšují tak procento proočkovanosti a nepřímo pomáhají těm, kteří se z nějakého důvodu očkovat nemohou, ale při nákaze jsou vážně ohroženi.

Největší kapacitu má v kraji očkovací centrum ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Stále platí, že tam ve všední dny zdravotníci naočkují téměř tisíc lidí?

Ano, ve všedních dnech se počet aplikovaných dávek ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové blíží tisícovce. O víkendech je to dokonce i o 300 až 500 víc.

Čtěte také

Tady se očkuje tedy v kraji nejvíce, zdravotníci tu už podali celkem 84 tisíc dávek.

Do očkování se v kraji ale zapojují také praktičtí lékaři a to stále více. Ti ve svých ordinacích vyočkovali už přes 35 tisíc dávek a k dispozici mají tři typy vakcín. Denně dokáží praktici naočkovat i víc než 1 700 osob.

Mohli by očkovat i trochu víc, ale někteří si stěžují na nedostatek vakcín, jiným část lidí odmítá očkování konkrétním typem vakcíny. Nejčastěji se to týká té od firmy Astra Zeneca.

Na kolika místech kraje se tedy aktuálně očkuje?

Na devíti zdravotnických zařízeních a v jednom očkovacím centru, to je v Rychnově nad Kněžnou. Kapacita krajské očkovací sítě je přes 47 vakcinací týdně.

Čtěte také

A stále je to tedy o něco víc, než kraj týdně dostává od státu. To znamená, pokud přijde víc vakcín, tak kraj stále ještě za současné kapacity může očkovat ve stávajících očkovacích místech.

Nově se chystá také očkování ve firmách, kde by ho měli na starosti závodní lékaři.

Mezi prvními by takto mohla začít očkovat společnost Vitesco Technologies Trutnov. Tam chtějí začít s očkováním 1. června. Možnost nechat se očkovat by dostalo zhruba 2 500 tamních zaměstnanců.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.