Oprava trutnovského kina se prodlužuje a prodražuje. Kdy se návštěvníci do nových prostor podívají?

4. červen 2022 07:46

Víc času a víc peněz si vyžádá oprava trutnovského kina Vesmír. Práce komplikují nečekané objevy a odhalení. Velkou komplikací je stav střechy. Váznou dodávky některých materiálů. Stavba se navíc prodražuje. Původní plánované náklady ve výši 96 milionů korun už se dostaly nad sto milionů.

Čtěte také

„Teď jsme vešli do hlavního foyeru, kde bude v budoucnu bar a výtah do druhého patra. Současně i přístup na hlavní schodiště, které vede do druhého patra,“ ukazuje vedoucí investičního oddělení města Vojtěch Novotný vstupní prostory. Jenže stále se tady ještě bourá.

Naopak ve vedlejší části, kde je hlediště, se už buduje. „Hlediště je momentálně vybetonované zhruba z poloviny. Betonoval se každý druhý stupeň hlediště a teď jsou vyarmovány další tři stupně. Ty když uděláme, tak bude asi ze tří čtvrtin vybetonováno.

Oprava trutnovského kina se prodlužuje a prodražuje. Kdy se návštěvníci do nových prostor podívají?

Práce už mohly být podstatně dál, jenže přišlo nečekané překvapení, když dělníci začali odkrývat střechu. Nosné prvky byly napadané dřevokaznou houbou a bylo potřeba je kompletně opravit.

Čtěte také

„Krov byl provětraný a zespodu se tvářil jako zdravý. Ovšem ve chvíli, kdy jsme tam odstranili nějaké dozdívky, kde bylo schováno uložení hlavních vazníků, tak jsme zjistili, že to, na čem střecha vlastně visí, je z poloviny uhnilé.

„Byla tam spousta věcí, které se objevily, až když jsme odhalili skryté konstrukce. Tím pádem se musely ty věci nově staticky posuzovat a to nás trošku zdrželo a ještě i zdržuje, vysvětluje manažer projektu David Matěna.

Oprava trutnovského kina se prodlužuje a prodražuje. Kdy se návštěvníci do nových prostor podívají?

A dodává, že další komplikací je nedostatek potřebného stavebního materiálu a navýšení jeho cen.

Čtěte také

„Na tuto rekonstrukci byla samozřejmě připravena i rezerva v rozpočtu města. V tuto chvíli už jsme onu rezervu vyčerpali a lehce se cena navýší. Konečnou cenu ještě nedokážeme říct, to bude skutečně spočítáno až bude rekonstrukce kina u konce, říká mluvčí trutnovské radnice Michaela Dědková.

Vedení města počítá s dalšími penězi navíc i v příštím roce. Jestli bude hotovo příští rok na jaře zatím není jisté.

Spustit audio

Související