Z historické radnice a bývalého kina ve Svobodě nad Úpou vznikají byty. A bude tam i kulturní sál

12. březen 2020 10:10

Šest nových bytů vzniká v objektu historické radnice a kina ve Svobodě nad Úpou. Řemeslníci museli zvednout střechu, aby mohli vybudovat obytné podkroví. Kromě bytů bude v objektu také nový kulturní sál, který ve městě chybí. Práce mají skončit v létě. Na stavbě se byla podívat reportérka Kateřina Kohoutová.

S nezávislým starostou Svobody nad Úpou Jiřím Špetlou přicházíme do přízemí, kde jsou již hotové jednotlivé místnosti nových bytů.
„Přestali jsme bourat a konečně už budujeme. Takže je vidět, že jsou hotová okna a hrubé podlahy, na které potom ještě přijdou krytiny. Jsou už hotové podhledy."

Čtěte také

V následujících dnes se bude dělat elektroinstalace. A dokončovat se budou koupelny.

Stejné byty, i když o něco větší, vznikají také v prvním patře budovy. Ale teď už stoupáme do podkroví, které se také změní k nepoznání.

„Tady jsme pod střechou, která se zvedala. A vzniknou zde také dva byty. Ty jsou dokonce mimoúrovňové, bude se tu chodit po schodech. Tady bude nahoře místnost."

Celou střechu zvedli řemeslníci o 1,5 metru. Díky tomu vznikly prostory pro dva atypické byty.
„Budou tady čtyři vikýře a střešní okna. Aby se sem sluníčko dostalo a byty splňovaly všechny hygienické podmínky."

Z historické radnice a bývalého kina ve Svobodě nad Úpou vznikají byty

Nájemci budou do nových bytů dostávat smlouvy na dobu určitou. A budou také pečlivě vybíráni.
„Určitě to bude na popud úřadu práce, který musí ty žadatele schválit. Následně by měli projít nějakým šetřením našeho sociálního pracovníka a ve finále to bude schvalovat samozřejmě rada města. A je dobře, že nad tím kontrolu mít budeme, protože budova souvisí s naší radnicí."

Čtěte také

Sestupujeme opět o patro níž a stojíme v místnosti, kde jsou vidět zbytky pódia.
„Tady od nějakých 50. let minulého století fungovalo kino, které skončilo po Sametové revoluci v 90. letech. A z tohoto prostoru bychom rádi vytvořili nějaký víceúčelový kulturní sál."

Vycházíme před budovu a upíráme pozornost k historické věžičce.
„Ta se nachází v docela neutěšeném stavu. Nechali jsme si spočítat investici na její opravu a pohybuje se to řádově ve statisících korun."

Uvnitř je hodinový stroj, který se snese dolů, opraví a následně bude vystaven v nově vznikající kulturní místnosti.

„My ho nahradíme novým, digitálním strojem, který bude přesnější a bude obsluhovat všechny tři ciferníky, které na věžičce jsou. Jediné co zanecháme a opravíme, to jsou zvonky, ona loreta, která zde historicky, několik desítek, možná i stovek let zvonila," dodává Jiří Špetla.

A tak ve Svobodě nad Úpou budou hodiny dál odbíjet každou čtvrthodinu. Přesně tak, jako tomu bylo před sto lety.

Spustit audio

Související