Uvolněné startovací byty v Hradci Králové mají nové nájemce. Město je vybralo veřejným losováním

6. únor 2020 09:24

Ve veřejném losování bylo v zaplněném sále Adalbertina vybráno 50 šťastlivců a dalších 30 náhradníků pro uvolněné startovací byty v Hradci Králové. Většina vysolovaných se bude moci stěhovat během března. Do systému startovacího bydlení je v Hradci Králové zařazeno celkem 132 bytů.

„Máme na platech od vajíček připraveny pingpongové míčky. Teď jsou umístěny pod pódiem, kde jsi je všichni, kteří se chtějí losování zúčastnit, prohlédnout. Že tam mají opravu číslo, které jim bylo přiděleno po podání přihlášky," popisuje přípravy na losování Sylvie Stránská z královéhradeckého magistrátu.

Čtěte také

„Celkem budeme dnes losovat nájemníky pro 50 bytů. Máme byty 1+kk, o ty je 108 uchazečů, a 2+kk je 413 uchazečů. Tedy dohromady 521 žádostí o 50 bytů. Z těch 50 bytů je 35 o velikosti 2+kk a zbývajících 15 o velikosti 1+kk," vysvětluje vedoucí odboru hospodaření a evidence majetku města Jan Slavík.

Při posledním losování v roce 2018 žádalo o 46 bytů 1 123 mladých lidí. Letos bylo žádostí o více než polovinu méně. Podle pracovníků magistrátu za to mohou přísnější podmínky.

„Asi to bude hlavně tím, že v minulém výběrovém řízení nebyla podmínka, že každý uchazeč musí být buď občanem města Hradec Králové, tedy mít trvalý pobyt v Hradci Králové, nebo v tomto městě pracovat. V minulosti se hlásilo hodně mimohradeckých občanů," říká Sylvie Stránská.

Město Hradec Králové vybralo veřejným losováním nájemce volných startovacích bytů

Mezi šťastné majitele startovacího bytu se zařadila i Kateřina Břešťanová.
„Je to super. Mám radost. Vyšlo to potřetí, letos jsme podávali už třetí žádost. Nyní jsme také v pronájmu, ale platíme samozřejmě klasickou hradeckou tržní cenu, takže je to dražší."

Noví nájemníci dostanou smlouvu na tři roky a budou platit necelých 46 korun za metr čtvereční. Další losování plánuje královéhradecký magistrát nejdříve v příštím roce.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související