Město Hradec Králové nabízí startovací byty. Nájemné je 45 korun a 30 haléřů za metr čtvereční

13. leden 2020 09:35

Hradec Králové nabízí mladým lidem šanci, jak získat bydlení za rozumnou cenu. Magistrát totiž vyhlašuje výběrové řízení na pronájem uvolněných startovacích bytů o velikosti 1+kk a 2+kk. Aktuálně jsou k dispozici byty v Třebši a na Novém Hradci Králové. 

Město bude v těchto bytech vybírat zvýhodněné nájemné, které je zhruba pětkrát nižší než komerční pronájmy nabízené na realitních serverech.

Čtěte také

S pracovnicí hradeckého magistrátu Sylvií Stránskou vcházíme do jednoho ze startovacích bytů.
„Je to byt o velikosti 1+kk. Celková plocha bytu je 35,19 metrů čtverečních. Je to víceméně kuchyňská linka v pokoji a za rohem je koupelna. Jsou tady ještě žaluzie na oknech. Nájemce si musí nábytek i světla pořídit sám. "

Podobných startovacích bytů nabízí město Hradec Králové zhruba 50 a přepokládá se, že i letos po nich bude velká poptávka. Předloni se do loterie o 46 bytů přihlásilo 1 123 zájemců.

Družstevní bydlení je výhodnou kombinací vlastnického a nájemního bydlení (ilustrační foto)

Mladí lidé si chtějí díky tomuto bydlení většinou naspořit na základ pro budoucí hypotéku, říká jedna ze zájemkyň Michaela Rohlíková.
„Kvůli vysokým nájmům v Královéhradeckém kraji a hlavně kvůli hypotéce do budoucna, mám o startovací byt zájem. Chci si něco našetřit a potom by to třeba na hypotéku dalo."

Pro získání tříleté smlouvy na startovací byt je potřeba splnit několik kritérií

Žadatel, který může podat pouze jednu žádost, například nesmí být dlužníkem města a jeho příjem musí být minimálně 20 tisíc korun hrubého.

Čtěte také

Pokračuje náměstkyně primátora Věra Pourová z Hnutí ANO 2011.
„Podmínkou je zejména to, že by zájemci měli být mladší 32 let, v Hradci Králové by měli buď pracovat nebo mít trvalý pobyt v době, kdy žádost podávají. A měli by pracovat v předchozí době alespoň půl roku, aby bylo zřejmé, že jsou to aktivní lidé."

Nově bude magistrát také požadovat, aby se vybraný uchazeč v Hradci Králové přihlásil k trvalému pobytu.

První prohlídky uvolněných bytů v ulici Svatojánská se uskuteční už dnes od 15 do 16 hodin.

Veřejné losování je na programu 5. února ve velkém sále královéhradeckého Adalbertina.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související