Jičínský bytový dům Na Jihu čeká oprava. Všech 50 bytů bude v budoucnu bezbariérových

23. srpen 2019 07:06

Bytový dům Na Jihu v Jičíně čeká od září oprava. Přijít má na 17 milionů korun. Všech 50 bytů bude bezbariérových. Jde o jednu z největších letošních investičních akcí města do bytového fondu. Zároveň stavbaři opravují například i dům v Palackého ulici. 

Čtěte také

„Bytový dům Na Jihu je už v poměrně špatném stavu, potřebuje zateplit a zrekonstruovat. A další věc je, že vchody nejsou bezbariérové," vysvětluje důvod nákladné opravy bytového domu Jan Jireš, mluvčí jičínského městského úřadu.

Podle místostarosty Petra Hamáčka ze sdružení Pro Jičín je nejpodstatnější, že všech 50 bytových jednotek bude bezbariérových:
„To znamená, že se vchody přesunou o půl patra níže a potom se již vejde přímo k výtahu."

Řemeslníci navíc opraví všechny balkony, které jsou ve špatném stavu a celý objekt čeká také zateplení.

Zateplování panelových domů ve Vlašimi (2)

„Jsou připravovány zadávací podmínky pro veřejnou zakázku na tuto akci," vysvětluje Jan Jireš.

Čtěte také

Práce by měly být zahájeny na podzim. Městu sena tyto opravy podařilo získat dotace v celkové výši 5,5 milionu korun. Ty pokryjí necelou třetinu celkových nákladů.

Jičín má celkem 324 sociálních bytů. Do jejich oprav letos přijde 5,5 milionu korun. Další peníze míří do modernizací nebo přístaveb domů.

„Město Jičín průběžně opravuje bytový fond. V současnosti střecha domu v Palackého ulici na rohu s Valdštejnovým náměstím už byla ve špatném stavu. Dále lze zmínit takzvanou ČP2 na Valdštejnově námětí," dodává mluvčí radnice Jan Jireš.

Tam dělníci dokončují opravy vnitřních prostor. Potom bude následovat výměna střechy.

Spustit audio

Související