O nájemní byty je v Hradci Králové velký zájem, nejvíce o malometrážní

21. srpen 2014

Jedno z nejdražších bydlení v Česku. To je jeden z méně příjemných dopadů faktu, že Hradec Králové se tradičně řadí mezi nejlepší místa pro život v republice. Pro mnoho lidí tak vlastní bydlení v krajském městě není dostupné a vybírají si nájemní byty.

Rozhodnout se mohou mezi městskými nebo soukromými. Nabídka městských bytů je však dost omezená. Podle Jaroslavy Bernhardové ze Správy nemovitostí Hradce Králové má město zhruba 1300 bytů. Většinou jde o byty startovací, sociální nebo na ubytovnách.

„Obsazené jsou spíš malometrážní byty, to jsou třeba ty sociální, kde je nájemné nižší. Město prodalo spoustu bytů, těch klasických už tolik nemá,“ vysvětluje Bernhardová.

O rozlehlé byty, které Hradec Králové ve svém majetku stále ještě má, ale stejně není mezi lidmi, kteří by řádně platili poplatky za bydlení, velký zájem. Může za to cena – za jeden metr čtvereční město účtuje 90 korun měsíčně – a také stav bytů.

Jak potvrzuje Jana Hubáčková z jedné z hradeckých realitních kanceláří, lidé nejvíc chtějí zrekonstruované byty. „Nejoblíbenější je 2+kk, 2+1, 3+kk. Je to velikost, která je nejvíc nabízena a samozřejmě tím pádem i nejvíc poptávána,“ říká makléřka.

Podle realitní makléřky se u kvalitně opraveného bytu ztrácí rozdíl mezi cihlovým bytem v centru a bytem v panelovém domě na předměstí. „Začínáme plus minus na nějakých čtyřech pěti tisících, to jsou standardní nejnižší nájmy, samozřejmě plus energie,“ popisuje Hubáčková.

„A pak to postupně po tisícovce stoupá, s tím, že největší byty, které jsou v našem případě v Hradci Králové 4+1, jsou většinou byty kolem 100 metrů čtverečních a cenově končí kolem 12 tisíc korun,“ dodává.

Realitní makléř Petr Hladík doplňuje, že nižší ceny jsou až na úplném okraji města a právě v bytech, které zůstávají v původním stavu. „V Hradci to sice není jako v Praze, kde jsou obrovské rozdíly, ale přesto nějaké jsou. Méně oblíbené jsou lokality Lotiště, Plačice, okrajové části,“ konstatuje.

Atraktivní byt je pronajat do dvou dnů

Realitní kanceláře se shodují, že nabídka bytů je široká. Podle Jany Hubáčkové je v Hradci Králové aktuálně volných zhruba 230 bytů.

„Když v pondělí dáme velmi hezký byt za zajímavou cenu, ve středu je pryč. Je to otázka jednoho, maximálně dvou dnů. Poptávka po pronájmech je pořád velmi velká,“ tvrdí.

Na druhé straně však za posledních pět let stále postupně ubývá lidí, kteří v krajském městě trvale žijí. Nejčastěji se stěhují právě za výhodnějším bydlením do okolních obcí.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio