„Kuchařka“ pro zdraví. Průvodce nejčastějšími dětskými nemocemi pro všechny rodiče

29. listopad 2019

Zkušený královéhradecký pediatr MUDr. Ladislav Hanousek vydal publikaci nazvanou „Maminko, není mi dobře". Kniha je určená rodičům jako rychlý průvodce nejčastějšími dětskými nemocemi. O své zkušenostmi se s námi Ladislav Hanousek podělil v naší radioporadně.

„Už jsem postupně vydal čtyři cestopisné knihy a tak tohle je první zdravotnická. Z mého oboru," usmívá se MUDr. Ladislav Hanousek.

Horečka není nemoc, je to příznak nemoci

„Je opravdu jako kuchařka. Snažil jsem se, aby to v rámci možností vůbec nemělo onen zdravotnický charakter. Aby čtenář při čtení knihy pochopil princip chorob a jejich léčbu. Zejména léčbu oněch trvale špatně léčených mýtů. Například toho, když se objeví u dětí zvýšená teplota, tak mají lidé tendenci ji ihned srážet. Ovšem zvýšená teplota není nemoc, je to pouze příznak nemoci. A je důkazem toho, že tělo s nemocí bojuje a mobilizuje imunitní systém. Samozřejmě jiné to je potom už při vysokých horečkách," vysvětluje MUDr. Ladislav Hanousek.

„Maminko, není mi dobře", nová kniha MUDr. Ladislava Hanouska

A hned ještě upřesňuje, v jakých chvílích a komu může být nová knížka užitečná.
„Publikace „Maminko, není mi dobře" je určena k tomu, aby ji měli rodiče nebo prarodiče po ruce v době, kdy jejich lékař není na blízku. Nejde o suplování za ostatní pediatry, ale pro případ, že doktor není v dosahu."

Řeč přišla také na prevenci

Čtěte také

„Já mám pro prevenci takových těch podzimních respiračních chorob a nachlazení nejraději třapatku. To je rostlina, latinsky Echinacea, s jejíž pomocí léčili své choroby již staří indiáni v Americe. Ale je třeba s tím začít již v srpnu a září, ještě než začne ona sezóna respiračních onemocnění," říká na závěr MUDr. Ladislav Hanousek.

Jistě mnoho rodičů ocení knihu a cenné rady, které představují přes dvacet let lékařských zkušeností. Jsou teď otištěny na papír a mohou kdykoliv pomoci.

Celou radioporadnu s MUDr. Ladislavem Hanouskem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.