Dítě není malý dospělý! Tvrdí pediatři. Hrozí nedostatek dětských lékařů?

19. květen 2015

Budou kojence a batolata časem léčit běžní praktici? Ministerstvo zdravotnictví připravuje legislativní změny ve vzdělávání lékařů. České zdravotnictví je prý totiž ve srovnání se zahraničím „přespecializované". Mnoho lékařů ale se změnami nesouhlasí. Už tisíce lidí podepsaly v našem kraji petici, ve které nesouhlasí se záměrem Ministerstva zdravotnictví zrušit základní atestační obor praktické lékařství pro děti a dorost.

Podle Sdružení praktických dětských lékařů Východočeského regionu tak postupně může dojít k akutnímu nedostatku lékařů pediatrů. Právě proto je v těchto dnech možné v mnoha ordinacích dětských praktiků podepsat petici, která s připravovanými legislativními změnami nesouhlasí.

Třeba v Chlumci nad Cidlinou, u doktora Štefana Hrunky, podepsaly petici stovky lidí.

„Co se týče mé ordinace, máme asi 450 podpisů", říká pediatr, který je současně předsedou Sdružení praktických dětských lékařů Východočeského regionu.

Podle něj může dojít k situaci, kdy se o dětské pacienty budou starat „běžní" praktici. Ti ale prý nejsou dostatečně připraveni léčit například kojence nebo batolata: „Problematika dětských pacientů je jiná než u těch dospělých. Proto na problém upozorňujeme dopředu, aby tohle nenastalo."

Čtěte také

Podobný názor má i dětská lékařka ze Rtyně v Podkrkonoší Naděžda Hartmanová: „A to nechci nijak shazovat erudovanost a odbornost praktických lékařů dospělých. Ale my se celý život školíme a ta problematika je specifická."

Dítě není malý dospělý

Podobná slova volí i jeden z praktiků zaměřujících se na dospělé Radko Doucha. Ten má už řadu let ordinaci v Červeném Kostelci a podle něj by si on i jeho kolegové museli kvůli dětské klientele doplnit vzdělání: „Určitě by museli projít nějakými školeními a doplnit si vzdělání, které probíhalo při studiu na lékařské fakultě. Od té doby jsme se totiž s dětskými pacienty prakticky nesetkali."

Novorozeně

Podle Ministerstva zdravotnictví jsou ale obavy lékařů a rodičů děti předčasné. Novela postgraduálního vzdělávání lékařů se totiž prý teprve připravuje a má naopak zlepšit dostupnost zdravotní péče. Návrh zákona prý navíc stále ještě prochází připomínkovým řízením.

„Už teď jsme zapracovali řadu připomínek a než vznikne finální návrh zákona, tak předpokládáme ještě rozsáhlou diskuzi. Znamená to, že znění normy se stále ještě vyvíjí a nemůžeme tak komentovat dopady záležitosti, která ještě nemá konkrétní podobu." doplňuje mluvčí Ministerstva zahraničí Štěpánka Čechová.

autor: PLE
Spustit audio