Krkonošský rok Harrachů. Obyvatele i návštěvníky našich nejvyšších českých hor čeká řada zajímavostí

15. leden 2024 08:04

Setkání s krkonošskými trubači, obrázky na skle instalované v přírodě, výjimečné exkurze - to vše v rámci Krkonošského roku Harrachů chystá Správa Krkonošského národního parku. Navazuje tak na své loňské šedesátiny. Další významná výročí připomene letošní Krkonošský rok Harrachů. Obyvatele i návštěvníky našich nejvyšších českých hor čeká celá série zajímavostí.

Čtěte také

Hrabě Harrach, ale vlastně celý tento rod, se nesmazatelně zapsal do dějin a tváře Krkonoš. Jen pokud jde o letošní kulatá výročí: rok 1904 a zřízení první krkonošské přírodní rezervace v Labském dole, 145 let od lesnické exkurze, pro kterou nechal hrabě Jan vybudovat celou síť horských cest.

„Onen rok 1904, kdy hrabě Harrach na svém území, na lokalitě Strmá stráň nad Labským dolem nechal vyhlásit první přírodní rezervaci, se vyloženě nabízel, abychom tuto řekněme opomíjenou, ale mezi ochranáři přírody a milovníky Krkonoš známou událost, veřejnosti přiblížili,“ říká Radek Drahný, mluvčí Správy Krkonošského národního parku.

Čtěte také

Jedním z důvodů, pro které vyhlásil hrabě Harrach Strmou stráň přírodní rezervací, byl i původní typ krkonošského smrku. „Právě v závěru Labského dolu jsou jedny z posledních míst, kde můžeme najít opravdu původní typ horského krkonošského smrku. My se snažíme geneticky pečovat o tuto lokalitu a semennost těchto stromů.

„Strmá stráň leží v přírodní ochranné zóně a je prakticky nemožné se tam dostat. My bychom chtěli do určité části umožnit veřejnosti se tam podívat v doprovodu pracovníků správy národního parku, vysvětluje Radek Drahný.

Čtěte také

Harrachovskému odkazu se budeme se správou parku vracet po celý rok v médiích i v terénu. Co například lesní obrázky? „To je taková zvláštnost, podmalby na skle. Mnohé z nich mají jasnou církevní symboliku. Z celého souboru 15 obrázků je jich většina umístěna v terénu a ještě nám 3 zůstávají.

A ty budou letos zavěšeny. U památníku obětem hor na "harrachovském čerťáku" a na vrcholu Žalého. „Ostatně ten soubor podmaleb může posloužit i jako tip na výlet.

Letos už nikoliv v kostelech, jako loni, ale pod širým nebem uslyšíme i trubače národního parku. „Pro letošní rok jsme vymysleli seriál Troubení u křížků. Ono těch míst, kde bychom mohli na hraběte Harracha zavzpomínat je vlastně celá řada, dodává Radek Drahný.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související