Křížem krážem s řezbářem. Miroslav Kříž točí videa, kde všem prozradí tajemství voňavého řemesla

6. září 2021

Dva kamarády, Miroslava Kříže a Jiřího Matějů, spojuje láska ke dřevu a řezbářství. Rozhodli se proto svůj řezbářských svět přiblížit co největšímu počtu lidí a vymysleli krátká instruktážní videa, díky kterým může každý sledovat, jak se rodí třeba pod šikovnýma rukama a motorovou pilou z dřevěného špalku nebo pařezu socha Krakonoše nebo želva.

Jste oba řezbáři nebo jak to je?
Miroslav Kříž: Nejsme oba řezbáři, řezbář jsem jen já. Ovšem nedílnou součástí toho, abychom mohli prezentovat moji práci, je i činnost za kamerou a za fotoaparátem. Takže to obstarává Jirka.

V našem seriálu chceme ukázat, na jaká úskalí mohou lidé při řezbářství narazit. Máme toho ještě hodně před sebou, co chceme říci.
Jiří Matějů, fotograf a kameraman

Co vás přivedlo na myšlenku řezbářství natáčet? Mirek byl strůjcem toho nápadu?
Jiří Matějů: Ano, byl to Mirek.
Miroslav Kříž: Když mi v covidové době zrušili spoustu akcí, které jsem mohl dělat pro lidi, a spoustu exhibicí, tak mi přišlo líto, že svoji práci nemůžu lidem žádným způsobem prezentovat. A tak se zrodil tento nápad. Samozřejmě inspirací bylo natáčení nejrůznějších herců, muzikantů a zpěváků. Oni tak dokázali zprostředkovat divákům zábavu. Já jsem potřeboval oslovit někoho, kdo by mě točil, abych se mohl soustředit na práci.

Čtěte také

A proto jste oslovil Jiřího a domluvili jste tento projekt. Na YouTube jsou krátká videa, kde vy něco vyřezáváte a tvoříte pěknou sochu a u toho radíte, jak správně na to. A aby to bylo také bezpečné.
Miroslav Kříž: Přesně tak. Je mnohem zajímavější, když o mém řezání také něco řeknu. Abych divákům vysvětlil, jak pracovat se dřevem, jaké nejvhodnější nářadí mohou používat. A samozřejmě nedílnou součástí je i bezpečnost, takže se zmiňuji i o ní. S motorovkou nemůže zacházet každý. A nabádám mladé lidi, aby se zvedli od YouTube a přestali koukat na nesmyslný videa a šli si to zkusit. Projekt se jmenuje Křížem krážem s řezbářem.

To by ale zase nekoukali na vaše videa.
Jiří Matějů: Chtěli jsme celý náš seriál pojmout trošku jinak. Jsme vlastně jediní, kteří něco takového vytvořili v českých končinách. A nechtěli jsme to udělat jen o řezbařině, jen vzít kameru a natočit od začátku do konce, jak se taková dřevořezba vyrábí a tvoří. Chtěli jsme říct, na jaká úskalí mohou lidé narazit. S tím samozřejmě souvisí i bezpečnost, protože ta je opravdu na prvním místě. Potom také výběr dřeva a tak dál. Stále se nám to nabaluje, chceme toho ještě dál mnoho říci, máme toho ještě hodně před sebou.

Přijdou Vánoce a já se těším, že si budu vyřezávat pro radost betlémové figurky. Ovšem práce s motorovou pilou je víc akčnější.
Miroslav Kříž, řezbář

Takže je to pro vás zábava?
Jiří Matějů: Bavíme se u toho vždy. Myslím si, že spousta záběrů snad nejde ani odvysílat. Ne proto, že bychom snad byli nějak vulgární, ale užijeme si u toho hromadu zábavy, ale takové naší. Máme s Mírou hodně podobný smysl pro humor, takže se bavíme vždy.

Křížem krážem s řezbářem. Miroslav Kříž točí videa, kde vám prozradí tajemství voňavého řemesla

Máte už reakce nebo ohlas, zkrátka zpětnou vazbu, že by někdo zkoušel podle vašeho návodu něco vyřezávat?
Miroslav Kříž: V minulosti mě mnoho lidí kontaktovalo s tím, že bych jim mohl něco nabídnout. Že by se buď u mě učili řezbařině nebo chtěli by prostě chtělo do zákulisí dřevořezby. Takže tímto projektem jsem jim vyhověl a zároveň se tím my dva dobře bavíme.

Čtěte také

Jak dlouho trvá, než vyřežete třeba Krakonoše?
Miroslav Kříž: To je hrozně individuální. Záleží na náročnosti dřevořezby, protože každá je něčím výjimečná. A já si beru velká sousta. Mám rád opravdu velké výzvy, takže si vybírám věci hodně rozměrné a těžké. Ale nezapomínám na lidi, kteří si chtějí vyřezat třeba sovičku. Teď právě připravujeme díl, kde vyřezávám sovičku a pejska. Beru ohled na diváky, kteří mají omezené možnosti technického rázu a nemohou si domů přivézt ohromný špalek.

Co je lepší práce pro řezbáře, s motorovou pilou nebo dlátem?
Miroslav Kříž: To nevím, co odpovědět. Protože přijdou Vánoce a já se těším na zasněžený dvůr, rozpálená krbová kamna v dílně, kde si budu vyřezávat betlémové figurky pro radost. A to je zase úplně o něčem jiným. Ovšem práce s motorovou pilou je mnohem víc akčnější.

Jiří Matějů a Miroslav Kříž ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor s Miroslavem Křížem a Jiřím Matějů o řezbářství si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související