Umělecký dřevořezbář z Jasenné na Náchodsku vyřezává unikátní dílo. Velblouda v životní velikosti

3. březen 2021 08:38

Velbloud v životní velikosti - to je obrovská výzva pro dřevořezbáře Miroslava Kříže z Jasenné. Dílo po dokončení poputuje do Dubaje ve Spojených Arabských Emirátech. Pracovními nástroji českého umělce jsou různá dláta, jemné brusky, ale také silné stroje, například motorová pila. 

Čtěte také

S řezbářem Miroslavem Křížem jsme museli zastavit pilu, protože jinak bychom se vůbec neslyšeli. Před námi leží obrovský kmen stromu, ze kterého se stane velbloud.

Těžko tomu uvěřit, že z něčeho takového vznikne tak velké zvíře.
„Bude to velbloud v životní velikosti. Bude stát, takže o to je práce náročnější. Protože když si představíte velblouda, tak on má úzké nohy, tak se bude muset pro něj vyřezat nějaká opora, aby ho to udrželo. Je to komplikovaná dřevořezba."

Moc si neumím představit, jak z kusu kmene vznikne velbloud. Sahá mi zhruba do pasu a na délku má tak tři metry.

Řezbář Miroslav Kříž vyřezává velblouda v životní velikosti

„Ano, teď to váží kolem tuny. Takže já postavím dva vysoké špalky a na ty, když to řeknu zjednodušeně, položím tělo velblouda i s hlavou a vzpřímeným krkem. Bude to celé složeno ze tří kusů."

„Skulpturu nebudu vytvářet sám. Jde o mezinárodní spolupráci mezi mnou a slovenským řezbářem Rudolfem Fedorem. On bude řezat jednoho velblouda a já druhého. Takže ve finále budou dva."

Čtěte také

Takže vy v tom dřevě už velblouda vidíte?

„Já jsem ze zkušeností zjistil, že jakmile si maluji nějaké podrobné náčrtky, tak je potom stejně nedodržím. Mám na to odkorňování takový zahnutý pajsr a dubová kůra jde velice dobře dolů."

Jak se vlastně na zahradu do Jasenné na Náchodsku dostal velbloud?

„Mého kolegu a mne oslovili z Dubaje. Oslovil nás jeden vysoce postavený člověk, jestli bychom mu nevyřezali velblouda. Je to pro mne určitě výzva, protože nic takového jsem zatím nikdy nedělal. Ale o to víc se budu snažit," dodává s úsměvem Miroslav Kříž.

Velbloud by měl být hotový zhruba do jednoho měsíce. Potom bude naložen na loď a poputuje do Dubaje ve Spojených Arabských Emirátech.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související