Křest Jihomoravské kuchařky východočeského šéfkuchaře Radka Pálky: Je to vážně kniha plná skvostů
V rozhlasové kavárně v Hradci Králové jsme pokřtili druhou knihu východočeského šéfkuchaře Radka Pálky s názvem Jihomoravská kuchařka. Kmotry byly moderátorka Veronika Petruchová a Zdena Kabourková, autorka pořadu Vaříme s Habadějem. Všechny zpovídala Lada Klokočníková.
Letošní podzim si Češi zpestří mimo jiné určitě zájezdy do vinařských oblastí. Vede u nich především jižní Morava, kde degustaci často kombinují s výlety na kole. Jistě mnoho z vás zná Znojemské okurky nebo také slivovici, ale tradiční moravská jídla?
Jižní Morava je gastronomicky velmi bohatá. Což se ovšem záhy ukázalo jako komplikace. Vybrat recepty dalo hodně práce.
Radek Pálka, autor Jihomoravské kuchařky
Proč se vlastně Východočech pustil do sepsání Jihomoravské kuchařky?
Vypadá to, že se to úplně nesnoubí, ale přitom je to logické. Protože i díky Českému rozhlasu, kde jsme před třemi lety dělali takový seriál a putovali po gastronomiích jednotlivých našich regionů, a jeden týden byl zaměřen právě na Jižní Moravu.
Čtěte také
Loni jsme tady touto dobou křtili Šumavskou kuchařku, a pravdou je, že jsem letos chtěl vydat Východočeskou kuchařku. Ale těch Krkonošských nebo Podkrkonošských kuchařek už je relativně hodně. Takže nakladatelství mne trošku přimělo k tomu, abych udělal Jihomoravskou kuchařku.
A já jsem na to velmi horlivě kývnul, protože jsem věděl, že Jižní Morava je gastronomicky velmi bohatá. Což se ovšem záhy ukázalo, že je to spíše komplikace. Protože nakonec mi dala víc práce než ta Šumavská kuchařka.
Ale myslím si, že všechny recepty, které se dostaly do Jihomoravské kuchařky, jsou opravdovými skvosty. Vřele ji všem doporučuji, minimálně si ji aspoň prolistovat.
Celý rozhovor s šéfkuchařem Radkem Pálkou a také kmotrami jeho nové knihy si můžete poslechnout v našem audioarchivu.
Související
-
Letní putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za regionálními specialitami aneb jiný kraj, jiná chuť!
Vydáme se napříč Českou republikou a ochutnáme krajové speciality. Například: Karlovarskou vřídelní polévku, Kraslickou liškajdu, Jesenické knedlíčky, oukrop a další jídla.
-
Gastronomické putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za zajímavými exotickými recepty celého světa
V rámci Habaděje Českého rozhlasu Hradec Králové cestujeme každý všední den před polednem spolu s šéfkuchařem Radkem Pálkou po nejrůznějších zemích světa.
-
Pokřtili jsme novou knihu Radka Pálky „Šéfkuchařův deník“: Vypráví o (ne)lehkém kuchařském životě
Páteční host Habaděje nahlédl do kuchyně šéfkuchaře Radka Pálky. Těšit se můžete na vyprávění kluka z Jaroměře, který pracoval v Hradci Králové, Praze, ale i v zahraničí.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.