Kreslený humor pobaví Čecha i Japonce. Je to nejlepší lék, usmívá se karikaturista Pavel Matuška

15. únor 2024

O Japoncích se říká, že nemají smysl pro humor… karikaturista, malíř, ilustrátor, grafik a řezbář Pavel Matuška je ale rozesmál - a to tak, že za svůj vtip před lety získal v Tokiu první cenu. A ta mu otevřela dveře do vydavatelství řady časopisů u nás. Byla to tedy trochu delší cesta za českým publikem, ale vyplatila se.

Od začátku osmdesátých let začal Pavel Matuška publikovat v novinách a časopisech a brzy se zařadil mezi další oblíbené karikaturisty, jakými byli například Adolf Born, Jiří Slíva, Vladimír Jiránek nebo Vladimír Renčín.

Pavel je členem Unie výtvarných umělců v Hradci Králové a je také držitelem čestného titulu HUDr. (Doctor humoris causa). V roce 1962 maturoval na SPŠ strojní v Rychnově nad Kněžnou. Po ukončení základní vojenské služby se jako konstruktér vrátil do svého prvního zaměstnání ve Fotochemě v Hradci Králové, kde od roku 1967 pracoval jako výtvarník propagace.

Čtěte také

V letech 1977-1979 absolvoval Studium teorie a praxe grafiky novin a časopisů při Fakultě žurnalistiky UK v Praze. Výtvarníkem na volné noze v oboru reklamní grafiky, ilustrace a kresleného humoru se stal v roce 1984.

U příležitosti 80. narozenin Pavla Matušky je v současnosti otevřena až do 18. března v královéhradecké Galerii Na Hradě výstava s názvem Usmívání.

Symbolickými postavami slavné české komedie Jáchyme, hoď ho do stroje se stali například psychiatr docent Chocholoušek nebo japonský malíř miniatur Uko Ješita. Překladatele do japonštiny si v tomto filmu zahrál Miloň Čepelka, který nyní na hradecké výstavě pokřtil nejnovější knihu Pavla Matušky s názvem Galerka.

O začátcích tvorby, o lidech, kteří ho ovlivnili, i o tom, kdy vyměnil čtvrtku, pero a tuš za plátno, štětce a barvy, ale i dláto, a kdo za to mohl - o tom všem je pořad Návštěva, který s Pavlem Matuškou v jeho rodných Třebechovicích pod Orebem natočila redaktorka Zdena Kabourková.

autoři: Zdena Kabourková , baj
Spustit audio

Související