Výhodou kreslených vtipů je, že jim rozumí všude na světě, směje se karikaturista Pavel Matuška

8. prosinec 2023

Karikaturista, malíř, ilustrátor, grafik a řezbář Pavel Matuška byl hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně. Do vínku dostal dar, že svou tvorbou dovede vykouzlit úsměv na naší tváři. Řeč tedy byla jak o nezaměnitelném humoru v jeho díle, tak i o jeho současných radostech života. A dorazil i publicista Petr Voldán.

Pavel Matuška, rodák z Třebechovic pod Orebem, je členem Unie výtvarných umělců v Hradci Králové a je také držitelem čestného titulu HUDr. (Doctor humoris causa). V roce 1962 maturoval na SPŠ strojní v Rychnově nad Kněžnou.

Po ukončení základní vojenské služby se jako konstruktér vrátil do svého prvního zaměstnání ve Fotochemě v Hradci Králové, kde od roku 1967 pracoval jako výtvarník propagace.

Pavel Matuška a Petr Voldán v rozhlasové kavárně

V letech 1977-1979 absolvoval Studium teorie a praxe grafiky novin a časopisů při Fakultě žurnalistiky UK v Praze. Výtvarníkem na volné noze v oboru reklamní grafiky, ilustrace a kresleného humoru se stal v roce 1984.

Od začátku osmdesátých let publikoval v novinách a časopisech a brzy se zařadil mezi filozofující karikaturisty po bok Adolfa Borna, Jiřího Slívy, Vladimíra Jiránka nebo Vladimíra Renčína. Ilustroval několik knížek a jeho kresby po léta otiskoval švýcarský humoristický časopis Nebelspalter.

Lada Klokočníková, Pavel Matuška a Petr Voldán v rozhlasové kavárně

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Pavlem Matuškou a Petrem Voldánem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související