Královéhradecký kraj se dál snaží vrátit do normálu provoz hradecké protialkoholní záchytné stanice

3. únor 2023 07:44

Přesně měsíc funguje Krajská záchytná protialkoholní stanice v Hradci Králové v provizorním režimu. Dosavadní ředitel odešel ke konci roku do důchodu a i když se kraj snažil najít náhradu už od léta, nepovedlo se. A tak ze "záchytky" zmizela část personálu a změnila se i provozní doba. Už není otevřeno nonstop.

Čtěte také

Zvonek se v Krajské záchytné protialkoholní stanici v Hradci Králové ozývá pokaždé, když buď policisté nebo zdravotníci přivážejí některého z klientů. Klidných nocí pro zdejší personál mnoho nebývá.

„Jedna klidná noc, jen jedna. Myslím, že to bylo minulý týden v pondělí,“ říká Jolana, která na krajské záchytce pracuje už 23 let a vydržela i potom, co stanice přešla provizorního provozu po odchodu dosavadního ředitele do důchodu.

Otevřeno už není nonstop 24 hodin denně. Čtyřiadvacetihodinová služba funguje jen o víkendech, přes týden je situace jiná.

A to přesto, že se kraj, co by zřizovatel, pokusil náhradu za ředitele najít, říká mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. „Ta se nám povedla najít, ale v současnosti se jedná o vedoucího lékaře, který dokáže zaštítit svojí garancí provoz záchytné stanice pouze od 19:00 hodin odpoledne do 6:00 hodin ranních, kdy záchytná stanice přijímá klienty.

Čtěte také

V protialkoholní záchytné stanici na Novém Hradci Králové zůstali tři sanitáři a tři sestry. Práce mají dost, pod vlivem alkoholu nebo drog jsou měsíčně desítky osob. „Na konci roku jsme měli číslo 1461. A teď od nového roku už je to 74 osob.

Vypadnout z pracovního kolotoče nejde, požadavky na šestnáctihodinové směny jsou neúprosné, krčí rameny Jolana. „Noční a dva dny volno. A zase noční. Pořád takto dokola.

Lékaři mají službu kratší, v uvozovkách jen do 6:00 hodin ráno. Ale ani doktorů není dost, vypomáhat musí například soudní lékařka Petra Daňková z Pardubic.

Ani ona nemá úplně ideální podmínky pro práci. „My tady nemáme k dispozici prakticky vůbec nic, máme jen holé ruce. Toho člověka nejsme schopni téměř nijak diagnostikovat, nejsme schopni tady zajistit nějakou akutní potřebnou péči," říká smířeně Petra Daňková.

Čtěte také

A okamžitě upozorňuje, že to nemá vyznít jako stěžování si. Ale spíše jen jako konstatování. Služba na záchytce je dlouhá a klienti ji personálu dokáží svým chováním pořádně znepříjemnit.

Na stanici se vracím ráno s otázkou, jaká byla noc, která vlastně otevírala takzvaný Suchý únor. „Byla to jedna z těch lepších služeb, abych řekla pravdu. Měli jsme tu pouze dva klienty, kteří byli relativně v klidu. Jeden tu byl opakovaně, toho jsme ráno propouštěli a v noci ho přivezli znovu. A druhý není až tak zase stálý.

Jolana s Marcelem, kteří nastoupili do práce v 18:00 hodin museli ráno ještě po opilcích uklidit a stanici vydezinfikovat. Ze zaměstnání odcházeli v 10:00 hodin dopoledne.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související