Protialkoholní záchytná stanice v hradeckém kraji s otazníkem. Dál se hledá provozovatel i ředitel

2. listopad 2022 07:43

Královéhradecký kraj stále neví, jak bude od nového roku zajišťovat provoz protialkoholní záchytné stanice. Do důchodu odchází dlouholetý ředitel Vlastimil Kyral a hejtmanství za něj zatím nemá náhradu. A to přesto, že se nového ředitele snaží najít několik měsíců. 

Čtěte také

„Řekl nám to včas, v dubnu. Od ledna by tam měl být nový ředitel, ale máme s tím trošku problém, protože jak je málo doktorů, nepřihlásil se nikdo, kdo by svým vzděláním přicházel v úvahu,“ popisuje krajský radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink z HDK.

„Dokonce dvakrát jsme vypsali výběrové řízení. Potom jsme se rozhodli, podobně jako některé další kraje, pro outsourcing celé protialkoholní záchranné stanice.

Jenže nejčerstvější zprávy zatím mluví o tom, že se zatím nikdo nepřihlásil ani do soutěže na externího provozovatele protialkoholní záchytné stanice. Čas je sice zhruba do poloviny listopadu, ale kraj se už začal připravovat i na variantu, že po neúspěšném hledání ředitele záchytky nenajde ani firmu, která by zajistila celý provoz.

Čtěte také

O záchytku ale nepřijdeme, věří radní Zdeněk Fink. „Pokud se nikdo nepřihlásí, tak budeme muset službu zajistit jinak. Těch variant je několik. Jednáme jak s hradeckou fakultní nemocnicí, tak s privátními poskytovateli lůžkové zdravotní péče v našem kraji.

A ve hře jsou i oblastní nemocnice Krajského zdravotnického holdingu. Musí jít každopádně o někoho, kdo se dokáže postarat o desítky opilců měsíčně, říká mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. „Protialkoholní záchytná stanice ročně provede na 1 200 vyšetření. Z toho bývá na stanici přijato zhruba 1 000 osob. Noc na záchytce stojí 2 000 korun.

Zmíněné dva tisíce ale podle radního Zdeňka Finka stejně většina lidí nezaplatí, platba přijde jen asi od třetiny klientů. A tak se dá předpokládat, že z krajského rozpočtu půjde na provoz záchytky i dál částka kolem jedenácti miliónů korun ročně, říká Zdeněk Fink.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související